Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management utkání 3 - Taktika řízení utkání ve fotbalu (bk2367)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bk2367 - Management utkání 3 - Taktika řízení utkání ve fotbalu, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí s Pravidly fotbalu a jejich členěním (Pravidla FIFA, výklad FAČR, metodické pokyny Pravidlové komise FAČR). Naučí se je prakticky aplikovat na konkrétní herní situace.

Osnova

Téma přednášek:1) Historický vývoj fotbalových pravidel.2)Příloha E – Mezinárodní výbor pro pravidla (IFAB). Stručný historický vývoj, Současný stav. Mechanismy rozhodování. Zásadní Aktuální rozhodnutí IFAB. Pravidlová komise FAČR. Aplikace Pravidel fotbalu v prostředí FAČR. Výklad pravidel. Mechanismy rozhodování. Metodické pokyny.3) Pravidlo 12 – Zakázaná hra a nesportovní chování. Stručný přehled historického vývoje4) Pravidlo 12. Rozdělení pravidla (A, B, C, D). Osobní a herní tresty.5) Pravidlo 11 – Ofsajd. Stručný přehled historického vývoje.6) Pravidlo 11. Mechanismy a techniky rozhodování (Wait and See, Rozhodnutí o aktivním zapojení do hry).7) Pravidlo 1 – Hrací plocha. Pravidlo 2 – Míč. Pravidlo 3 – Počet hráčů. Pravidlo 4 – Výstroj hráčů. Pravidlo 7 – Doba hry.8) Pravidlo 5 – Rozhodčí. Pravidlo 6 – Asistent rozhodčího.9) Příloha C – Úloha čtvrtého rozhodčího a další formyrozhodování. Aditional Assistant Referee. Příloha D – Spolupráce rozhodčích. Pravidlové principy spolupráce rozhodčích.10) Pravidlo 8 – Zahájení a navázání hry. Navázání hry ve specifických případech. Pravidlo 9 – Míč ve hře a míč ze hry. Pravidlo 10 – Dosažení branky.11) Pravidlo 13 – Volné kopy. Pravidlo 14 – Pokutový kop. Pravidlo 15 – Vhazování. Pravidlo 16 – Kop od branky. Pravidlo 17 – Kop z rohu.12) Přílohy Pravidel fotbalu.13) Pravidla futsalu. Stručný přehled, rozdělení, principy. Pravidla dalších fotbalových her. Beachsoccer. Minikopaná. Pravidla mládežnických forem fotbalu. Organizace soutěží. Způsoby vyhodnocení.Téma seminářů:1) Historie fotbalových pravidel. Příčiny změny podstatných částí pravidel v důsledku vývoje hry.2) Role FIFA a UEFA v praktické aplikaci Pravidla 12. Edukační materiály.3) Nedbalá, bezohledná a surová hra. Rozlišení, principy a posuzování. Videoukázky.4) Nedbalá, bezohledná a surová hra. Videotesty.5) Nesportovní a hrubé nesportovní chování. Rozlišení, principy a posuzování. Videoukázky.6) Nesportovní a hrubé nesportovní chování. Videotesty.7) Slibně se rozvíjející útočná akce, vyložená branková příležitost a změření možnosti dosáhnout branky. Rozlišení a trestání.8) Nedovolená hra rukou. Principy a posuzování. Videoukázky.9) Vražení do soupeře. Principy a posuzování. Videoukázky.10) Držení. Způsoby držení, principy trestání herními a osobními tresty.11) Podražení. Principy a posuzování. Videoukázky.12) Pravidlo 12. Videotesty FIFA a UEFA.13) Rozbor seminární práce – zpráva ze sledování vybraného utkání Gambrinus ligy se zaměřením na aplikaci Pravidla 12.

Literatura

povinná literaturaPravidla FIFA,

Garant

Mgr. Oldřich Racek

Vyučující

PhDr. ThDr. Václav Mitáš, Th.D.Mgr. Oldřich Racek