Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzioterapie I (bp1168)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1168 - Aplikovaná fyzioterapie I, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto předmětu mají studenti možnost získat znalosti o fyzioterapeutických postupech u degenerativních a poúrazových stavů pohybového aparátu tak, aby své teoretické znalosti mohli aplikovat v praktických cvičeních na klinických pracovištích. Dále jsou studenti seznámeni s problematikou pacientů umístěných v domovech důchodců, na lůžcích paliativní péče a v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Osnova

Fyzioterapeutické postupy v traumatologii.Fyzioterapeutické postupy po poranění měkkých částí a frakturách v oblasti horních končetin.Fyzioterapeutické postupy po poranění měkkých částí a frakturách dolních končetin.Fyzioterapeutické postupy u postižení měkkého kolena.Fyzioterapeutické postupy po frakturách páteře bez neurologického postižení.Fyzioterapeutické postupy v ortopedii.Fyzioterapeutické postupy u vrozených vad páteře a hrudníku.Fyzioterapeutické postupy u vrozených vad dolních končetin.Fyzioterapeutické postupy u vad páteře v rovině frontální a sagitální.Fyzioterapeutické postupy u získaných vad nohy.Fyzioterapeutické postupy u degenerativních onemocnění (artróza, osteoporóza).Fyzioterapeutické postupy u endnoprotéz.Fyzioterapeutické postupy u Bechtěrevovy choroby a revmatoidní artritidy.Fyzioterapeutické postupy v gerontologii.Fyzioterapeutické postupy u respiračních chorob.

Literatura

FÖLSCH, Ulrich R., Kurt KOCHSIEK a Robert F. SCHMIDT. Patologická fyziologie. Translated by Richard Rokyta - Jan Mareš. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2003. 586 s. ISBN 80-247-0319-X. infoCHALOUPKA, Richard , Jana ROUBALOVÁ, Martin KRBEC , Martin REPKO a Jana PÁTKOVÁ. Vybrané kapitoly z LTV ve spondylochirurgii. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2003. 186 s. ISBN 80-7013-375-9. infoSpeciální fyzioterapeutické koncepty a metody 1 :koncepty a metody spočívající převážně na neurofyziologické bázi. Edited by Dagmar Pavlů. 1. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2002. 239 s. ISBN 80-7204-266-1. infoOnemocnění kloubů a páteře v praxi. Edited by Karel Trnavský - Jaromír Kolařík. 1. vyd. Praha: Galén, 1997. 411 s., il. ISBN 80-85824-65-5. infoMÁČEK, Miloš. Pohybová léčba u plicních chorob :respirační fyzioterapie. Edited by Libuše Smolíková. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 147 s. ISBN 80-7187-010-2. infoVyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. Edited by Anton Gúth. [1. vyd.]. Bratislava: Liečreh Gúth, 1995. 448 s. ISBN 80-967383-0-5. info

Požadavky

Úvod do fyzioterapie – propedeutika I, II, Neurologie, Klinická kineziologie, Interní lékařství, Chirurgie, ortopedie a traumatologie, Fyzikální terapie, Základy diagnostiky a terapie poruch pohybového aparátu

Garant

Miriam Zralá

Vyučující

Mgr. Klára VaškováMiriam ZraláOlga KorvasováMgr. Milan Mojžíš