Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurologie I (bp1174)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1174 - Neurologie I, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V tomto dvousemestrálním předmětu studenti získají teoretické znalosti o činnosti nervového systému, základních neurologických syndromech a struktuře neurologického vyšetření, o příčinách, patogenezi, diagnostice a terapii neurologických onemocnění a o významu rehabilitace v jejich léčbě.

Osnova

Úvod, pojetí a obsah oboru neurologie.Vyšetřovací postupy v neurologii, neurologický status.Pomocné vyšetřovací metody v neurologii.Syndrom I. a II. Motoneuronu.Syndrom extrapyramidový.Syndrom mozečkový.Meningeální syndrom a syndrom nitrolební hypertenze.Syndromy míšní.Syndromy kmenové.Syndromy podkorové.Syndromy korové.Fatické funkce a jejich poruchy.Syndromy senzitivní.Syndromy vestibulární.

Literatura

MUMENTHALER, Marco a Heinrich MATTLE. Neurology. Translated by Ethan Taub. 4th rev. ed. Stuttgart: Georg Thieme Verlag, 2004. xvi, 992 s. ISBN 3-13-523904-7. infoNeurologie :pro studenty lékařské fakulty. Edited by Zdeněk Ambler. Dotisk 4. vyd. Praha: Karolinum, 2002. 399 s., ob. ISBN 80-246-0080-3. infoNeurologie. Edited by Jiří Tichý. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1997. 322 s. ISBN 80-7184-492-6. info

Požadavky

Interní lékařství, Chirurgie, ortopedie a traumatologie

Garant

MUDr. Eva Drápelová

Vyučující

MUDr. Eva DrápelováOlga KorvasováMgr. Milan Mojžíš