Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie tělesné zátěže (bp1176)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1176 - Patofyziologie tělesné zátěže, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje základní poznatky o vlivu sedavého životního stylu na vznik a výskyt nejzávažnějších chronických neinfekčních onemocnění (aterosklerotická onemocnění, hypertenze, diabetes mellitus 2. typu, obezita, některá nádorová onemocnění, atd.), která v celosvětovém měřítku jsou z hlediska mortality a morbidity dominantní a mají obrovské sociální a ekonomické konsekvence. Optimalizace pohybového režimu je jediným primárním a sekundárním preventivním prostředkem, pomocí kterého lze významně redukovat prevalenci těchto onemocnění. Studenti dostanou základní informace o principech preskripce efektivních intervenčních programů týkajících se zejména pohybové aktivity a výživy. V této souvislosti jsou zmíněny i nejčastější patologické stavy související s pohybovou aktivitou a sportem. Samostatná kapitola je věnována základním principům pohybové aktivity seniorů.

Osnova

1. Mechanismy působení pohybové aktivity na jednotlivé systémy.2. Důsledky nedostatečné pohybové aktivity, sedavý životní styl.3. Nedostatek pohybu jako jedna z příčin vzniku většiny hromadných neinfekčních onemocnění. Sociální a ekonomické důsledky dominantního výskytu těchto nemocí.4. Metabolický syndrom.5. Základy preskripce efektivního programu pohybové aktivity.6. Vliv optimální pohybové aktivity na metabolická onemocnění.7. Vliv optimální pohybové aktivity na kardiovaskulární onemocnění.8. Vliv optimální pohybové aktivity na chronická plicní onemocnění.9. Vliv optimální pohybové aktivity na imunitu.10. Vliv optimální pohybové aktivity na některá nádorová onemocnění.11. Vliv optimální pohybové aktivity na pohybový systém.12. Pohybová aktivita ve vyšším věku.13. Některé patologické stavy vznikající při pohybové aktivitě a sportovní činnosti.14. Výživa a pohybová aktivita.

Literatura

Kapitoly sportovní medicíny. Edited by Jan Novotný. Brno: Paido, 2003. 1 CD-ROM. ISBN 80-7315-064-6. infoKUČERA, Miroslav a Ivan DYLEVSKÝ. Sportovní medicína. 1. vyd. Praha: Grada, 1999. 279 s. ISBN 80-7169-725-7. infoPLACHETA, Zdeněk . Funkční diagnostika a léčebná rehabilitace v tělovýchovném lékařství. In Souhrny: Nové trendy ve funkční diagnostice a rehabilitaci. Brno: Masarykova univerzita Brno, 1998. s. 8. info

Garant

doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.Olga KorvasováMgr. Milan Mojžíš