Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika a psychologie (bp1177)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1177 - Pedagogika a psychologie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je informovat studenty o hlavních zásadách profesionální práce s klienty. Budou diskutovány otázky navázání a udržení vztahu s klientem, přebírání odpovědnosti za klienta, přenosu a protipřenosu, profesionality pracovníka a etiky práce. Teorie transakční analýzy v práci s klientem (drama v trojúhelníku, komunikační manévry). Studenti dostanou příležitost ověřit si prakticky svoji dovednost navázat kontakt, poskytnout sociální oporu, dotazovat se a rozvíjet tyto dovednosti v peer- cvičeních.

Osnova

Pomoc a sociální kontrola. Druhy pomoci.Poradenství, postupy, problémy diagnostiky. Klasický klinický přístup, humanistický přístup.Vztah s klientem, direktivita v komunikaci s klientemTranskační analýza v práci s klientemPříprava pracovníka, etika práce, profesionalita.Objednávky a jejich získáváníTechniky dotazováníUzavírání interenceproblémové situace a typy klientů, krizová intervence, zásady.

Literatura

KOPŘIVA, Karel. Lidský vztah jako součást profese. Edited by Jiřina Šiklová. 5. vyd. Praha: Portál, 2006. 147 s. ;. ISBN 80-7367-181-6. infoÚLEHLA, Ivan. Umění pomáhat :učebnice metod sociální praxe. Vyd. 3., v Sociologickém na. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 128 s. ISBN 8086429369. infoDRAPELA, Victor J. Přehled teorií osobnosti. 3. vyd. Praha: Portál, 2001. 175 s. ISBN 80-7178-606-3. infoGABURA, Ján a Jana PRUŽINSKÁ. Poradenský proces. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. 147 s. ISBN 80-85850-10-9. info

Garant

doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Jůva, CSc.Mgr. Eva Valkounová