Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzioterapie II (bp1181)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1181 - Aplikovaná fyzioterapie II, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je komplexní pohled na problematiku léčebně rehabilitačních strategií a metodik fyzioterapie/kinezioterapie ve vnitřním lékařství s detailním zaměřením na problematiku nemocných s kardiovaskulárním onemocněním. Po úspěšném absolvování předmětu bude posluchač schopen konfrontovat výsledky a postupy kinezioterapie v rámci celkové týmové péče o nemocné se kardiologickým a jiným interním onemocněním. V obecných praktických i odborných rovinách se bude schopen společně s fyzioterapeutem podílet se na preskripci vhodné fyzické zátěže a vedení tréninkových rehabilitačních programů nemocných s kardiovaskulárním onemocněním.

Osnova

•Úvod do problematiky léčebné rehabilitace ve vnitřním lékařství.Práce s chorobopisem, komunikace s lékařem o medicínských diagnostických a léčebných postupech v souvislosti se stanovením strategie léčebné rehabilitace.•Argumenty racionální volby rehabilitační strategie ve vnitřním lékařství v souvislosti s odebrání pohybové anamnézy, zhodnocením funkčního pohybového stavu pacienta fyzioterapeutem.•Obecné indikace a kontraindikace léčebné rehabilitace ve vnitřním lékařství.•Stanovení obecných léčebně-rehabilitačních postupů za hospitalizace, doporučení rehabilitačního plánu po propuštění z hospitalizace.•Úvod do problematiky léčebné rehabilitace kardiologicky nemocných. Interpretace hodnocení krevního tlaku, tepové frekvence, subjektivních a objektivních reakcí pacienta ve vztahu k pohybové aktivitě. Fyziologické a patologické reakce oběhového systému na zátěž.•I. fáze kardiovaskulární rehabilitace – hospitalizační.Strategie léčebné rehabilitace po nekomplikovaném infarktu myokardu, po infarktu myokardu s komplikacemi, doporučení vhodných pohybových aktivit a zásad sekundární prevence po propuštění z nemocnice.•II. fáze kardiovaskulární rehabilitace – časná posthospitalizační.Struktura ambulantního řízeného kardiovaskulárního rehabilitačního programu u pacientů po infarktu myokardu, po aorto-koronárním bypassu, po operaci chlopní, se srdečním selháním.Indikace a kontraindikace tréninku. Stanovení intenzity tréninku. Frekvence a délka tréninku. Způsoby zátěže.•Vliv fyzické aktivity na rizikové faktory ICHS. Fyziologický efekt pravidelného tréninku u ICHS. Aerobní kapacita u nemocných s ICHS. Preskripce pohybové aktivity u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů s chronickým srdečním selháním v hospitalizační i posthospitalizační fázi.•Strategie léčebné rehabilitace u kriticky nemocných na JIP se interním onemocněním.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů po akutní plicní embolii.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů po kardiochirurgické intervenci.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů onemocněním periferních tepen a žilního systému dolních končetin.•Strategie léčebné rehabilitace a preskripce pohybové aktivity u diabetiků.•Strategie léčebné rehabilitace a preskripce pohybové aktivity u ostatních metabolických onemocnění (metabolický syndrom, osteoporóza, obezita).•Strategie léčebné rehabilitace a preskripce pohybové aktivity u poruch oběhového systému.•Strategie léčebné rehabilitace v angiologii.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů s onemocněním GIT.•Strategie léčebné rehabilitace u pacientů s plicním onemocněním.•Strategie léčebné rehabilitace a preskripce pohybové aktivity u hematoonkologicky nemocných.•Strategie léčebné rehabilitace u geriatrických pacientů a dlouhodobě ležících pacientů. s interním onemocněním. Vliv imobility na muskuloskeletní systém a celkovou výkonnost.•Preskripce pohybové aktivity osob vyššího věku.

Literatura

povinná literaturaCHALOUPKA, Václav , Jarmila SIEGELOVÁ , Lenka ŠPINAROVÁ , Hana SKALICKÁ, Ivan KAREL a Jiří LEISSER. Rehabilitace u nemocných s kardiovaskulárním onemocněním. Cor et vasa, Praha: Česká kardiologická společnost, 2006, roč. 48, 7-8, s. k127-k145. ISSN 0010-8650. infoCHALOUPKA, Václav a Lubomír ELBL . Rehabilitace po infarktu myokardu. Kardiol Rev, 2005, č. 7, s. 5-9. infoCHALOUPKA, Václav a Lubomír ELBL . Rehabilitace po infarktu myokardu (II): způsoby zátěže. Kardiol Rev, 2005, roč. 3, č. 2, s. 1-4. infoCHALOUPKA, Václav a Lubomír ELBL . Rehabilitace po infarktu myokardu (III). Kardiol Rev, 2005, č. 7, s. 187-190. infoIschemická choroba srdeční. Edited by Jindřich Špinar - Jiří Vítovec. 1. vyd. Praha: Grada, 2003. 361 s., ob. ISBN 80-247-0500-1. infoDÍTĚ, Petr . Vnitřní lékařství. První. Praha: GRADA Publishing, a.s., 2008. 28 s. ISBN 978-80-247-2319-8. infoKOLÁŘ, Pavel. Rehabilitace v klinické praxi. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. xxxi, 713. ISBN 9788072626571. infodoporučená literaturaVYSOKÝ, Robert a Šárka CHALOUPKOVÁ . Seznámení s kardiovaskulární rehabilitací. Sestra, 2007, roč. 2007, č. 12, s. 1-1. ISSN 1210-0404. infoFyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Edited by Miloš Máček. Praha: Galén, 2011. ISBN 9788072626953. infoTROJAN, Stanislav. Lékařská fyziologie. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2003. 771 s. ISBN 80-247-0512-5. info

Požadavky

bp1168 Aplikovaná fyzioterapie I && bp1171 Fyzioterapie II && bp1173 Klinická kineziologie I && bp1176 Patofyziologie tělesné zátěže && bp1265 Fyzikální terapie III && bp1297 Aplikovaná fyzikální terapie III

Garant

MUDr. Monika Trubáková

Vyučující

Mgr. Robert VysokýOlga KorvasováMgr. Milan MojžíšMgr. Filip Dosbaba