Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (bp1208)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1208 - Ergonomie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto předmětu je získat potřebné informace o možných úrazech a onemocněních z povolání, o rizikových faktorech spojených s dlouhodobým užíváním osobních počítačů a sezení před obrazovkou.Student by měl získat znalosti jak ergonomicky řešit pracovní prostředí, měl by umět popsat rizikové faktory ovlivňující vznik nemocí z povolání jako jsou například muskuloskeletální onemocnění a měl byzískat vědomosti jak jim předcházet dodržováním bezpečnostních a hygienických zásad stejně tak jako dodržováním dostatečné regenerace na pracovišti s cílenou edukací zaměstnanců.

Osnova

1. Úvod do ergonomie - definice ergonomie, základní oblasti ergonomie, speciální oblasti ergonomie.2. Ergonomické hodnocení pracovních systémů - základní kritéria a parametry ergonomického hodnocenípracovních systémů.3. Sezení a práce v sedě a vliv sezení na pohybový systém – základní biomechanické a zdravotní aspekty,základní ergonomické požadavky na správné pracovní sedadlo, dynamický sed.4. Práce s počítačem - ergonomické požadavky na práci s počítačem, zdravotní aspekty práce s počítačem.5. Profesionálně podmíněná onemocnění pohybové soustavy - cervikobrachiální syndrom,cervikokraniální syndrom, cervikokefalické syndromy, lumbosakrální algické syndromy, syndromkarpálního tunelu, epikondylitis radialis humeri, epikondylitis ulnaris humeri a další.6. Stres v pracovním procesu - stres, stresory, prevence stresu ve vztahu k charakteristice pracovní zátěže.7. Duševní hygiena- metody duševní hygieny.8. Legislativa a ergonomie - nejdůležitější legislativní zákony vztahující se k ergonomii.9. Bezpečnost práce.10. Kompenzační cvičení - aplikace základních uvolňovacích, protahovacích, posilovacích a dechovýchcvičení v pracovním prostředí.11. Praktický nácvik využití kompenzačních prvků a úpravy pracovního místa I.12. Praktický nácvik využití kompenzačních prvků a úpravy pracovního místa II.13. Praktický nácvik využití kompenzačních prvků a úpravy pracovního místa III.

Literatura

International Ergonomics Association < http://www.iea.cc/ergonomics/> International Journal of Industrial Ergonomics Journal of Occupational Rehabilitation Magazine of the European Agency for Safety and Health at Work Occupational and Environmental MedicErgonomie :optimalizace lidské činnosti. Edited by Sylva Gilbertová - Oldřich Matoušek. 1. vyd. Praha: Grada, 2002. 239 s. ISBN 80-247-0226-6. info

Garant

doc. PaedDr. Jitka Kopřivová, CSc.

Vyučující

Mgr. Ivan Struhár, Ph.D.Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D.