Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (bp1209)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1209 - Farmakologie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka tohoto předmětu má poskytnout studentům orientovat se na dostatečné úrovni v oblasti prevence a léčby chorob, obecné problematice léčiv a hlubší znalost léčby pohybového aparátu v rozsahupřiměřeném danému oboru.

Osnova

OBECNÁ FARMAKOLOGIE:Základní pojmy, farmakodynamika, farmakokinetika, dávkování a specifika léčby u dětí a starých lidí.Způsoby podání léků, vstřebávání, metabolismus, vylučování léčiv.Vznik nového léku, generika, příbalový leták, informování pacienta.Lékové formy-masti, tablety, roztoky, náplasti…, výhody a nevýhody jednotlivých lék. forem,vstřebávání, indikace.ONEMOCNĚNÍ:Rozdělení obecně.Zánět, artritis, dna, křeče, osteoporóza-mechanismus vzniku a princip účinku léků.SPECIÁLNÍ FARMAKOLOGIERozdělení léků, stručný přehled všech skupin.Farmakologie nemocí pohybového aparátu (podrobně):NSA celkové, NSA lokální, coxiby a nová léčiva, chorobu modifikující léčiva, kortikosteroidy.Léčba dny, chondroprotektiva a potravní doplňky.

Literatura

Barevný atlas farmakologie. Edited by Heinz Lüllmann - Klaus Mohr - Lutz Hein, Translated by Maxmilián Wen. 3. vyd. Praha: Grada, 2007. xi, 372 s. ISBN 978-80-247-1672-5. infoHYNIE, Sixtus. Farmakologie v kostce. 1. vyd. Praha: Triton, 1999. 461 s. ISBN 80-85875-96-9. info

Garant

MUDr. Iva Tomášková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Iva Tomášková, Ph.D.