Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální terapie IV (bp1266)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1266 - Fyzikální terapie IV, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem tohoto předmětu je poskytnout studentům základní znalosti z oboru fyzikální terapie a její využití v prevenci, diagnostice a terapii pohybového aparátu s vazbou na všechny složky lidské existence jako součást komprehenzivní rehabilitace.V tomto semestru se student seznamuje s obecnými principy jednotlivých oblastí fyzikální terapie, fyziologickou i patofyziologickou odezvou organizmu na jejich aplikaci a s elektroterapií a kombinovanou terapií a jejich možnostmi.Tento teoretický předmět jde ruku v ruce s prakticky zaměřenou Aplikovanou fyzikální terapií IV. Předměty se vzájemně doplňují, a proto je důležitá vazba mezi nimi.

Osnova

Postavení fyzikální terapie v oboru Fyzioterapie (premedikace). Kombinovaná terapie (obecné účinky, terapeutické účinky, metodika aplikace, kontra/indikace).Elektrodiagnostika – historie, obecné principy, elektrody, způsoby a techniky – klasická x moderní, polarita, intenzita.Elektrodiagnostika – tvorba I/t křivky a její fyziologický a patologický průběh, výběr vhodné oblasti selektivního dráždění.Elektrostimulace a její specifika, aplikace monopolární a bipolární, výhody a nevýhody, frekvence a délka procedury.Elektrogymnastika a myofeedback (historie, obecné principy, terapeutické účinky, metodika aplikace, elektrody).Elektrogymnastika (způsoby a techniky, polarita, intenzita, kontra/indikace).Konkrétní diagnózy a způsoby jejich léčby (terapeutická rozvaha u traumatických stavů v akutní a subakutní fázi, v chronické fázi, u funkčních poruch, při poškození krytu, při ovlivňování spasticity, posloupnost aplikace fyzikální terapie a ostatních technik).Kombinace procedur s ohledem na jednotlivé účinky Fyzikální terapie.

Literatura

povinná literaturaFyzikální terapie 2. Edited by Jiří Poděbradský - Ivan Vařeka. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. 171 s. ISBN 80-7169-661-7. infoCAPKO, Ján. Základy fyziatrické léčby. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. 394 s., ob. ISBN 80-7169-341-3. infoVAŘEKA, Ivan. Základy fyzikální terapie. 1. vyd. Olomouc: Vydavatelství University Palackého, 1995. 83 s. ISBN 80-7067-491-1. infoŽALOUDEK, Karel [MUDr.]. Masáž : příručka pro střední zdravotnické pracovníky. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1965. 270 s. : i. infodoporučená literaturaRehabilitace a fyzikální lékařství, č. 2, Ročník 2, Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně,Rehabilitace a fyzikální lékařství, č. 1, Ročník 1, Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně,ROBERTSON, Val a kol. Electrotherapy Explained. Principles and Practice. 4. edition. Elsevier Ldt. 2006. ISBN 978-0-7506-8843-7.Rehabilitace a fyzikální lékařství, č. 3, Ročník 2, Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně,

Požadavky

(( bp1865 Fyzikální terapie III && bp1297 Aplikovaná fyzikální terapie III )||( bp1265 Fyzikální terapie III && bp1297 Aplikovaná fyzikální terapie III )|| bp1170 Fyzikální terapie III )&& bp1169 Balneologie && ( bp1875 Odborná praxe II || bp1175 Odborná praxe II ) && ( bp1179 Základy diagnostiky a terapie poruch pohybového aparátu I || bp1879 Základy diagnostiky a terapie poruch pohybového aparátu I )&&( bp1173 Klinická kineziologie I || bp1873 Klinická kineziologie I )Úspěšné absolvování Fyzikální terapie III, Aplikované fyzikální terapie III, Neurologie I, Balneologie

Garant

Mgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D.Olga KorvasováMgr. Milan Mojžíš