Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzikální terapie II (bp1296)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1296 - Aplikovaná fyzikální terapie II, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem tohoto předmětu je poskytnout studentům praktické dovednosti v oblasti mechanoterapie. V průběhu Aplikované fyzikální terapie II se budeme zabývat mechanoterapií a to konkrétně výukou reflexních masáží. Díky těmto dovednostem by se měl student co nejvíce soustředit na umění palpace, a to jak povrchové, tak hluboké. Výuka se neskládá pouze z memorování skupin masážních hmatů, ale i v praktické diferenciaci jednotlivých měkkých tkání a schopnosti palpačního vyšetření.Tento praktický předmět jde ruku v ruce s teoreticky zaměřenou Fyzikální terapií II. Předměty se vzájemně doplňují, a proto je důležitá vazba mezi nimi.

Osnova

Segmentová technika. Vyhledávání reflexních změn (aspekce, palpace).Přísuvná spirála. Dvoupalcový hmat. Mezitrnový hmat.Pilový hmat. Posuvné chvění. Přerušovaný tah vidličkou.Masáž okrajů lopatky. Masáž plochy trapézového svalu. Masáž subskapulární.Masáž mezižeberní svaloviny. Masáž infraspinatu a supraspinatu. Plošná vibrace zad.Trapézový hmat. Masáž šíjového svalstva. Masáž linea nuchae terminalis.Masáž čela. Masáž klenby lební. Hmat od nadočnice po ramena.Vyhledávání reflexních změn v oblasti zad. Sestava zádová A.Vyhledávání reflexních změn v oblasti zad. Sestava zádová B.Vyhledávání reflexních změn v oblasti šíje. Sestava pro šíji a hlavu A.Vyhledávání reflexních změn v oblasti šíje. Sestava pro šíji a hlavu B.Vyhledávání reflexních změn v oblasti hrudníku. Sestava pro hrudník.Vyhledávání reflexních změn v oblasti pánve. Pánevní sestava.

Literatura

povinná literaturaŽALOUDEK, Karel [MUDr.]. Masáž : příručka pro střední zdravotnické pracovníky. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1965. 270 s. : i. infodoporučená literaturaPATAKY, Július. Učebnice reflexní terapie :skutečný návrat k přírodě je možný pouze skrze bosá chodidla : kniha o technologii reflexní terapie a jiných metodách při léčbě a samopomoci. Olomouc: Dobra & Fontána, 1998. 273 s. ISBN 80-86179-18-4. infoJANČA, Jiří. Reflexní terapie :tajemná řeč lidského těla. 2. vyd. Praha: Eminent, 1996. 203 s. ISBN 80-85876-17-5. info

Požadavky

(( bp1263 Fyzikální terapie I && bp1295 Aplikovaná fyzikální terapie I )|| bp1132 Fyzikální terapie I )&& bp1130 Anatomie I && bp1137 Úvod do fyzioterapie - propedeutika I Úspěšně absolvovaná Fyzikální terapie I, Aplikovaná fyzikální terapie I, Anatomie I.

Garant

Mgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D.Mgr. Milan Mojžíš