Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina, lékařská terminologie (bp1834)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1834 - Latina, lékařská terminologie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnutí praktické základní informace o odborné lékařské terminologii řecko-latinského původu a seznámení s pravidly jejího užívání s ohledem na potřeby fyzioterapeutů. Předmět je pomocnoudisciplínou pro vyučované lékařské obory, především anatomii a patologii, ale i další. Na konci kurzu bude student schopen porozumět běžně používané lékařské terminologii.

Osnova

1 týden: Úvod do studia předmětu - cíle a obsah kurzu; obecná charakteristika gramatického systému latiny z hlediska praktických potřeb fyzioterapeuta; stručný nástin systému slovesa; základy fonetiky, fonologie a grafiky latiny.2 týden: Deklinační systém – substantiva, adjektiva a číslovky I. a II. deklinace (i řeckého původu); termíny participiálního původu; nejfrekventovanější přípony a jejich význam; víceslovné termíny a nejfrekventovanější předložky – skladebná pravidla.3 týden: Deklinační systém – substantiva IV. a V. deklinace; nejfrekventovanější přípony a jejich význam; principy slovotvorby deverbálních substantiv IV. deklinace.4 týden: Deklinační systém – substantiva, adjektiva a číslovky III. deklinace; termíny participiálního původu; nejfrekventovanější přípony a jejich význam.5 týden: Pravidelné/nepravidelné stupňování adjektiv a adverbií; odvozování deadjektivních adverbií; shrnutí a doplnění latinských předložek; systém latinských číslovek a jejich skladebná povaha; vyjadřování zákazu.6 týden: Méně frekventované substantivní a adjektivní útvary (gerundium a gerundivum); obecná pravidla pro tvoření slov, pravidla pro tvoření odborné terminologie (anatomická, patologická a jiná nomenklatura).7 týden: Předpony latinského a řeckého původu – význam, funkce, užití.8 týden: Přípony latinského a řeckého původu - význam, funkce, užití.9 týden: Charakteristika složených odborných termínů – funkce, užití, způsob tvoření.10 týden: Slovní základy (řecké i latinské) užívané jako první nebo druhá a další složka kompozita.11 týden: Slovní základy (řecké i latinské) užívané jako koncová složka kompozita.12 týden: Stručný přehled odborných termínů-kompozit podle významových a tematických skupin – základní slovotvorné modely.Nejfrekventovanější latinské zkratky a názvy lékových skupin. Aplikace získaných poznatků při práci s různorodými texty s lékařskou a zdravotnickou tematikou.13 týden: Požadavky ke zkoušce, klauzurní test.

Literatura

doporučená literaturaKÁBRT, Jan a Jan KÁBRT JR. Lexicon medicum. Druhé, dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2004. 1136 s. ISBN 80-7262-235-8. infoMAREČKOVÁ, Elena a Hana REICHOVÁ . Úvod do lékařské terminologie. 1. dotisk 4., přeprac. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2002. 187 s. ISBN 80-210-2415-1. infoKRTKOVÁ, Jitka. Latinský jazyk. 1. vyd. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1990. 80 s. ISBN 80-7044-020-1. infoneurčenoVESELÁ, Anna. Lékařská terminologie pro fyzioterapeuty :výklad gramatiky - cvičení - klíč ke cvičením. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1999. 167 s. ISBN 80-7184-964-2. info

Garant

Mgr. Jan Slíva

Vyučující

Mgr. Jan SlívaOlga Korvasová