Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do fyzioterapie I (bp1837)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1837 - Úvod do fyzioterapie I, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prezentace oboru fyzioterapie a vysvětlení jeho významu v prevenci a specifické terapii, seznámení studentů se základním rozdělením oboru fyzioterapie, základními pojmy a rehabilitačními přístupy a základními terapeutickými technikami.

Osnova

PřednáškaÚvod do fyzioterapie I. – definice, historie, vzdělání, kvalifikace a kompetence v oboru RHB, prostředky fyzioterapie (kinezioterapie, fyzikální terapie, funkční diagnostika, edukace, …), organizace fyzioterapeutické péče (rehabilitační plán)Kinezioterapie (aktivní pohyb, pasivní pohyb, analytické a komplexní metodiky, …)Principy zdravotnické práce založené na evidenci (EBM) vč. vyhledávání informačních zdrojů a práce s nimi.Doplňkové metody v RHB – pedagog. metody, edukace, psychoterapie, socioterapie aj.Rehabilitace handicapovaných.Úvod do neurorehabilitace, ontogeneze motorického systémuFunkční diagnostikaMezinárodní klasifikace „International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF)“.Fyzioterapie v preventivní péči.Fyzioterapie v akutní péči.Fyzioterapie u chronických onemocnění.Fyzioterapie a sport handicapovaných.Cvičení:Přístup fyzioterapeuta k pacientoviMotorické učení – druhy motorického učení a jejich využití v edukaci pacientaIndividuální a skupinová kinezioterapieMobilizace pacienta – pasivní pohyb (využití pasivní kinezioterapie v rehabilitaci)Mobilizace pacienta – asistovaný pohyb (využití kinezioterapie s dopomocí v rehabilitaci)Mobilizace pacienta – aktivní pohyb (využití aktivního kinezioterapie v rehabilitaci)Rehabilitační ošetřovatelství – polohování (indikace, zásady, cíle a způsoby polohování)Úvod do plicní rehabilitace – základy a techniky respirační fyzioterapieVertikalizace pacienta – chůze s využitím lokomočních pomůcekAnalytické metody kinezioterapie pro kompenzaci svalových dysbalancí - svalová relaxace, strečink.Analytické metody kinezioterapie pro kompenzaci svalových dysbalancí - svalová facilitace, posilování.

Literatura

povinná literaturaZáklady kinezioterapie. Edited by Radmil Dvořák. 2. přeprac. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. 104 s. ISBN 80-244-0609-8. infodoporučená literaturaKOLÁŘ, Pavel. Rehabilitace v klinické praxi. 1. vyd. Praha: Galén, 2009. xxxi, 713. ISBN 9788072626571. infoBURSOVÁ, Marta. Kompenzační cvičení :uvolňovací, protahovací, posilovací. 1. vyd. Praha: Grada, 2005. 195 s. ISBN 80-247-0948-1. infoBURSOVÁ, Marta a Karel RUBÁŠ. Základy teorie tělesných cvičení. 1. vyd. V Plzni: Západočeská univerzita v Plzni, 2001. 86 s. ISBN 80-7082-822-6. infoStrečink :311 protahovacích cviků pro 41 sportů. Edited by Michael J. Alter. 2. vyd. Praha: Grada, 1999. 227 s., il. ISBN 80-7169-763-X. infoVyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. Edited by Anton Gúth. [1. vyd.]. Bratislava: Liečreh Gúth, 1995. 448 s. ISBN 80-967383-0-5. info

Garant

MUDr. Jana Roubalová

Vyučující

Mgr. Robert VysokýMgr. Jana Řezaninová, Ph.D.Olga Korvasová