Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie (bp1852)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1852 - Biochemie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních znalostí o biochemických procesech v lidském těle nezbytných pro studium navazujících specializovaných předmětů. Předmět rozšiřuje a prohlubuje znalosti chemie získané během středoškolského studia.

Osnova

Biologicky významné anorganické sloučeniny: voda, pH, pufry, kyslík, reaktivní formy kyslíku, uhlík a jeho sloučeniny, sloučeniny křemíku, sloučeniny dusíku a fosforu, sloučeniny síry a selenu, sloučeniny fluoru, chloru, bromu, jod a jeho sloučeniny, sloučeniny sodíku a draslíku, hořčík, vápník a jejich sloučeniny, sloučeniny hliníku, železa, mědi a zinku.Biologicky významné organické sloučeniny: uhlovodíky, alkoholy, aldehydy a ketony, karboxylové kyseliny a deriváty karboxylových kyselin, aminy, biogenní aminy, heterocyklické sloučeniny, sirné sloučeniny, tenzidy a jejich význam.Sacharidy: rozdělení, monosacharidy, deriváty monosacharidů, oxidace a redukce sacharidů, disacharidy, homopolysacharidy, heteropolysacharidy.Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny: esenciální aminokyseliny, izoelektrický bod, peptidová vazba, peptidy, struktura bílkovin, jednoduché proteiny, složené proteiny, skleroproteiny, sferoproteiny.Enzymy, struktura, mechanismus účinku, typy inhibice, rozdělení enzymů.Vitamíny a jejich funkce.Lipidy, fosfolipidy, glykolipidy, mastné kyseliny, isoprenoidy, steroidy, lipoproteiny.Nukleosidy, nukleotidy, nukleové kyseliny a jejich funkce, replikace, poškození DNA, transkripce, translace.Hemoproteiny, hem, hemoglobin,myoglobin, odbourání hemoglobinu, žlučová barviva.Metabolismus, katabolické a anabolické reakce, makroergické sloučeniny, redoxní reakce, tři katabolické stupně.Metabolismus sacharidů, glykolýza, anaerobní a aerobní podmínky, glukoneogeneze, glykogen, pentosový cyklus, metabolismus galaktosy a fruktosy.Metabolismus proteinů a aminokyselin, transaminace, deaminace, proteosyntéza, močovinový cyklus, ketonické látky.Metabolismus lipidů, L-karnitin a jeho funkce, beta oxidace mastných kyselin.Citrátový cyklus, dýchací řetězec, oxidační fosforylace.Hormony, mechanismus účinkuBiochemie svalů, svalové vlákno, bílkoviny svalů, svalová kontrakce, energetická činnost svalu, hladká svalovina, kontrakce hladké svaloviny, myorelaxancia.Přeměny a detoxikace cizorodých látek, oxidační a redukční reakce, konjugační reakce.

Literatura

BAYNES, John W. a Marek H. DOMINICZAK. Medical biochemistry. 2nd ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier Mosby, 2005. xii, 693 s. ISBN 0-7234-3341-0. infoBiochemistry. Edited by Jeremy M. Berg - John L. Tymoczko - Lubert Stryer. 5th ed. New York: W.H. Freeman and Company, 2002. xxxviii, 9. ISBN 0-7167-4684-0. infoBiochemie. Edited by Zdeněk Vodrážka. 2. opr. vyd. Praha: Academia, 1996. 191 s. ISBN 80-200-0600-1. infoJak porozumět organické chemii. Edited by Josef Pacák. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1997. 313 s. ISBN 80-7184-261-3. info

Požadavky

Znalosti chemie na úrovni střední školy.

Garant

Mgr. Marek Štancl, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Kašparovský, Ph.D.Olga Korvasová