Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální terapie I (bp1863)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1863 - Fyzikální terapie I, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem tohoto předmětu je poskytnout studentům základní znalosti z oboru fyzikální terapie a její využití v prevenci, diagnostice a terapii pohybového aparátu s vazbou na všechny složky lidské existence jako součást komprehenzivní rehabilitace.V tomto semestru se student seznamuje s obecnými principy jednotlivých oblastí fyzikální terapie, fyziologickou i patofyziologickou odezvou organizmu na jejich aplikaci a s mechanoterapií a jejími možnostmi.Tento teoretický předmět jde ruku v ruce s prakticky zaměřenou Aplikovanou fyzikální terapií I. Předměty se vzájemně doplňují, a proto je důležitá vazba mezi nimi.

Osnova

Úvod do mechanoterapie. Teorie klasické masáže (charakteristika, skupiny hmatů, postavení mezi ostatními typy masáží – klasická, sportovní, reflexní, periostová, derivační aj., mechanizmus účinku, kontra/indikace aj.).Teorie sportovní masáže (charakteristika, typy, ovlivnění psychiky, technika, kontra/indikace aj.). Manuální x přístrojová lymfodrenáž (charakteristika, rozdíly). Ostatní druhy masáží.Historie a vymezení oboru Fyzikální terapie (jeho náplň, dělení dle druhu energie). Terminologie.Obecné a speciální kontraindikace. Obecná pravidla pro aplikaci fyzikální terapie včetně bezpečnostních aspektů, předpis fyzikální terapie „lege artis“.Účinky fyzikální terapie. Problematika bolesti. Analgetický účinek. Nejpoužívanější teorie bolesti. Terminologie.Disperzní účinek. Myorelaxační a myostimulační účinek.Antiedematózní účinek a další. Obecné indikace fyzikální terapie z hlediska účinku a stadia. Účinky přímé x nepřímé (reflexní). Etáže řízení pohybu a možnosti vstupu na jednotlivé hladiny.Mechanoterapie (vysvětlení pojmu), charakteristika jednotlivých metod mechanoterapie (palpace, masáž, polohování, trakce,VKT, pasivní pohyby, techniky měkkých tkání, manipulační léčba, ultrasonoterapie aj.).Mechanoterapie – ultrasonoterapie, rázová vlna včetně metodiky její aplikace, terapeutického efektu, kontra/indikací.Způsoby tepelné výměny, fyziologické termoregulační mechanizmy, mal/adaptace organizmu na teplo/chlad.Termoterapie - Metodiky „otužování“ vč. fyziologických účinků různých typů saunování, zimního plavání aj. včetně terapeutického efektu, indikací a kontraindikací.Prostředky termoterapie (parafín, fango, peloidy, diatermie, IČ terapie, kryoterapie, celotělová kryoterapie aj.) včetně metodiky její aplikace, terapeutického efektu, kontra/indikací.Reflexní masáž (charakteristika, jednotlivé techniky – srovnání, mechanizmus účinku, základní sestavy, názvy hmatů)

Literatura

povinná literaturaPODĚBRADSKÝ, Jiří a Radana PODĚBRADSKÁ. Fyzikální terapie :manuál a algoritmy. Praha: Grada, 2009. 200 s. ISBN 978-80-247-2899-5. infoFyzikální terapie 2. Edited by Jiří Poděbradský - Ivan Vařeka. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. 171 s. ISBN 80-7169-661-7. infoŽALOUDEK, Karel [MUDr.]. Masáž : příručka pro střední zdravotnické pracovníky. Vyd. 1. Praha: Státní zdravotnické nakladatelství, 1965. 270 s. : i. infodoporučená literaturaCAPKO, Ján. Základy fyziatrické léčby. 1. vyd. Praha: Grada, 1998. 394 s., ob. ISBN 80-7169-341-3. infoPAVLŮ, Dagmar a Josef KVAPILÍK. Základy masáže. Vyd. 1. Praha: Scientia Medica, 1994. 205 s. ISBN 80-85526-11-5. info

Garant

MUDr. Jiří Poděbradský

Vyučující

MUDr. Jiří PoděbradskýMgr. Dagmar Moc Králová, Ph.D.Olga KorvasováMgr. Milan Mojžíš