Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protetika a ortetika (bp1912)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp1912 - Protetika a ortetika, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výuka probíhá formou přednášek a umožní posluchačům získat poznatky o technických způsobech pomoci při poškození zdraví. Studenti jsou seznámeni s historií protézování, postupným zdokonalovánímprotéz na základě nových materiálů a nových poznatků až po nejnovější trendy. Rovněž ortézám a epitézám je věnována pozornost jak z hlediska funkčního tak i z hlediska kosmetického.

Osnova

Definice ortopedické protetiky, historie, vyšetřování, stavba protézy horních a dolních končetin.Ortézy horních a dolních končetin.Trupové ortézy.Epitetika, stomické a kylní pomůcky, elastické pomůcky.Adjuvatika, taping.Caceotika (ortopedická obuv, vložky).Zvláštnosti protetiky v dětství a u seniorů.Vztah fyzioterapie a protetiky.

Literatura

Ortopedická operační terapie dětské mozkové obrny. Edited by Alena Schejbalová - Tomáš Trč. 1. vyd. Praha: Ortotika, 2008. 191 s. ISBN 978-80-254-1286-2. infoHADRABA, Ivan. Ortopedická protetika. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1296-8. infoŠNAJDAUF, Jiří, Karel CVACHOVEC a Tomáš TRČ. Dětská traumatologie. 1. vyd. Praha: Galén, 2002. xv, 180 s. ISBN 80-7262-152-1. info

Garant

doc. MUDr. Luboš Hrazdira, CSc.

Vyučující

Milan Smutný