Předmět Fyziologie výživy (bp2066)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp2066 - Fyziologie výživy, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Student bude podrobně seznámen s principy fungování gastrointestinálního traktu. Bude rozumět trávení, vstřebávání, a využitelnosti jednotlivých živin v lidském organismu.
Osnova
1. Gastrointestinální trakt, funkce, mechanismy řízení.2. Sacharidy. Trávení, vstřebávání sacharidů.3. Bílkoviny. Trávení, vstřebávání bílkovin.4. Tuky. Trávení, vstřebávání tuků.5. Energetická bilance, metabolismus jednotlivých živin.6. Vitaminy, minerální látky a jejich úloha v organismu.7. Úloha vody v organismu.
Literatura
doporučená literaturaMarounek, Milan - Březina, Pavel - Šimůnek, Jan. Fyziologie a hygiena výživy. Vyškov : VVŠ PV, 2000. 132 s. 1. ISBN 80-7231-057-7.WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009. p. cm. ISBN 0538734655. infoMANDELOVÁ, Lucie . Fyziologie výživy. Elportál, Brno: Masarykova univerzita, 2006. ISSN 1802-128X. URL infoHOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2006. 286 s. učebnice. ISBN 80-247-1562-7. info
Požadavky
absolvování předmětu Základy výživy ve sportu bp2022
Garant
doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.