Předmět Základy zdravé výživy I (bp2219)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp2219 - Základy zdravé výživy I, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, yákladech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Osnova
1. Výživová doporučení, výživové dávky.2. Složení potravin3. Energetická hodnota potravin4. Skupiny potravin, yásady sestavení jídelníčku5. Složení nápojů, yákladní ingredience, náhradní a umělá sladidla6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídleníček v provozu na směny)7. Výživa v prevenci vybraných chorob
Literatura
WHITNEY, Eleanor Noss a Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia ;: Wadsworth, Cengage Learning, 2011. xvii, 704. ISBN 0538734760. info
Garant
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.