Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní a sociální aspekty ve sportu (bp2288)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp2288 - Právní a sociální aspekty ve sportu, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Budování právního vědomí studentů a získání základní orientace v postavení sportovce, rozhodčího, trenéra a funkcionáře (dále jen sportovce) v českém právním řádu, právním řádu EU a v základním postavení fyzické a právnické osoby v nadnárodních sportovních asociacích.

Osnova

- Právní a sociální aspekty vlivu evropského práva (práva EU) a mezinárodního sportovního práva na sportovní subjekty v ČR. Vliv judikatury ESD. (Evropského soudního dvora)- Právní a sociální aspekty vlivu právní řádu ČR na vztahy uvnitř autonomního postavení sportu v ČR. Aplikace obecného práva ke sportovcům a sportovním klubům a organizacím v ČR. Smluvní vztahy profesionálního a poloprofesionálního sportovce, včetně nezletilých sportovců, sportovních funkcionářů a dalších subjektů ve sportu.- Právní aspekty k právnímu postavení sportovního klubu – spolku a obchodní společnosti. Spolkové právo a jeho postavení v novém občanském zákoníku. Základní právní předpisy sportovních asociací a klubů. Právní formy sportovních klubů.- Právní aspekty podnikání ve sportu a daňové problematiky ve sportu. Právní a sociální aspekty smluvního postavení profesionálního resp. poloprofesionálního sportovce ve vztahu k pracovnímu, občanskému a obchodnímu právu. Základy obchodního a živnostenského práva. Reklama a sponzoring ve sportu. Finanční a daňové právo.- Právní a sociální aspekty obecné odpovědnosti ve sportu (školní tělovýchova a sport, spolkově organizovaný sport, komerčně provozovaný sport) a odpovědnost občanskoprávní a trestněprávní ve sportu. Problematika dopingu ve sportu.- Ekonomické zdroje českého sportu a jeho jednotlivých sportovních odvětví. Právní a sociální aspekty dopadů institutů exekučního a insolventního práva v případě ekonomických problémů klubů vedoucích až k jejich likvidaci a úpadku. Problematika dopadů ekonomické krize do chodu sportovních klubů se zásadním dopadem do sociálního postavení a zajištění sportovců.- Právní aspekty řešení sporů ve sportu. Možnosti právní ochrany ve sportu v ČR, v EU a ve světě. Soudní, mimosoudní a alternativní způsoby řešení právních sporů ve sportu včetně rozhodčího řízení a sportovních arbitráží v ČR. Mezinárodní arbitrážní soud pro sport CAS a jeho postavení.

Literatura

doporučená literaturaSportovní právo s mezinárodním prvkem. Edited by Pavel Hamerník. Vyd. 1. Praha: Auditorium, 2007. 142 s. ISBN 978-80-903786-1-2. infoKRÁLÍK, Michal. Právo ve sportu. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2001. xxii, 278. ISBN 80-7179-532-1. infoKRÁLÍK, Michal. Právní aspekty sportovní činnosti (má právo ve sportu své místo?). Brno, 2000. 612 listů. info

Garant

Mgr. Jiří Kubíček

Vyučující

Mgr. Jiří Kubíček