Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Smluvní vztahy ve sportu (bp2306)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu bp2306 - Smluvní vztahy ve sportu, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Budování právního vědomí studentů a získání základní orientace ve smluvních vztazích upravených právním řádem ČR pro oblast autonomní oblasti sportu v ČR a dále smluvní vztahy v rámci mezinárodních smluvních vztahů v oblasti sportovních nadnárodních asociací.

Osnova

- Postavení sportu v ČR a ve světě pro oblast smluvních vztahů. Podstata autonomie sportu v rámci právního řádu ČR a v rámci působnosti nadnárodních sportovních asociací včetně Mezinárodního olympijského hnutí.- Postavení sportovců (fyzických osob), klubů a asociací (právnických osob) podle nejnovějších úprav soukromého a veřejného práva v ČR a judikátů soudů v ČR a ESD (Evropského soudního dvora) Smluvní postavení profesionálního resp. poloprofesionálního sportovce ve vztahu k právnímu řádu ČR.- Druhy smluvních vztahů ve sportu v ČR a v mezinárodním měřítku. Vliv nového občanského zákoníku na smluvní vztahy podle obchodního zákoníku a zákona o sdružování občanů.a) smluvní vztahy podle občanského právab) smluvní vztahy podle obchodního právac) smluvní vztahy podle pracovního práva- Smluvní vztahy a daňová problematika ve sportu. Zdaňování sportovců, rozhodčích a dalších fyzických osob, zdaňování spolků a obchodních společností působících ve sportu.- Smluvní vztahy fyzických a právnických osob v oblasti reklamy, sponzoringu, darů, dotační a grantové politice s dopadem do finančního práva včetně daní.- Řešení problémů vzniklých ze smluvních vztahů ve sportu včetně soudní a mimosoudní ochrany členů spolků a fyzických a právnických osob působících v oblasti sportu včetně exekuce a insolvence. Možnosti právní ochrany ve sportu v ČR, v EU a ve světě. Postavení CAS.

Literatura

doporučená literaturaSportovní právo s mezinárodním prvkem. Edited by Pavel Hamerník. Vyd. 1. Praha: Auditorium, 2007. 142 s. ISBN 978-80-903786-1-2. infoZákon o sdružování občanů, zákon o právu shromažďovacím, zákon o právu petičním :s komentářem. Edited by Luboš Jemelka - Jan Břeň. Vyd. 1. Praha: ASPI, 2007. x, 160 s. ISBN 978-80-7357-279-2. infoKRÁLÍK, Michal. Právo ve sportu. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2001. xxii, 278. ISBN 80-7179-532-1. infoKRÁLÍK, Michal. Právní aspekty sportovní činnosti (má právo ve sportu své místo?). Brno, 2000. 612 listů. info

Garant

Mgr. Jiří Kubíček

Vyučující

Mgr. Jiří Kubíček