Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropomotorika (d001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu d001 - Antropomotorika, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základy motoriky člověka, motorické schopnosti, definice různých autorů, vztahy a průnik jednotlivých m.s. Motorické učení - teorie, příklady videoprojekcí. Pohybové dovednosti,pohybové programy dle Schmidta, produkce pohybových dovedností. Vlastnosti motorických testů.Ontogeneze motoriky, příklady videoprojekcí z různých věkových období. Ukázky moderní přístrojové techniky pro diagnostiku motorických schopnostíNa konci kurzu bude student schopen vysvětlit podstatu motorických schopností, zvláštnosti při "produkci" pohybových dovedností a bude schopen správně zpracovat a interpretovat výsledky výzkumných měřeníProhloubit znalosti základů motoriky člověka, motorických schopností a dovedností. Zvláštnosti „produkce pohybových dovedností“ dle teorie Schmidta“(s využitím zahraničního odborníka). Poznat vývoj pohybových dovedností v ontogenezi. Prohloubit znalosti z motodiagnostiky a zpracování výsledků výzkumných měření, ověření vlastností motorických testů. Seminární formou prodiskutovat se studenty zvláštnosti jejich projektů z hlediska antropomotoriky. Na konci kurzu bude schopen student vysvětlit podstatu motorických schopností, zvláštnosti při produkci pohybových dovedností a jejich vývoj motorickým učením. Bude schopen správně zpracovat a interpretovat výsledky výzkumných měření.

Osnova

Lidská motorika a její znakyMotorické schopnosti a dovednosti - nové poznatkyMotodiagnostika - metody, příkladyZáklady motoriky člověka, podstata motorických schopností a dovedností s videomateriály průběhu motorického učení vybrané dovednosti. Videomateriály s ukázkami vývoje vybraných dovedností v průběhu ontogeneze. Motodiagnostika, zpracování výsledků výzkumných měření. Ukázky nových testových baterií a ukázka nejnovějších přístrojů pro laboratorní měření motorických projevů. Vlastnosti motorických testů, videomateriál ověřování reliability a objektivity motorických testů. Semináře k projektům studentů s jejich prezentací.

Literatura

Pohybové dovednosti, činnosti, výkony. Edited by Karel Měkota - Roman Cuberek. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007. 163 s. ISBN 978-80-244-1728-8. infoKOMEŠTÍK, Blahoslav. Kinantropologie - Antropomotorika - Metodologie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 64 s. +. ISBN 80-244-1284-5. infoMĚKOTA, Karel a Jiří NOVOSAD. Motorické schopnosti. 1.vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. 175 s. ISBN 80-244-0981-X. infoČELIKOVSKÝ, Stanislav. Antropomotorika : pro studující tělesnou výchovu. 3. vyd. Praha: SPN, 1990. 286 s. : i. infoKASA, Július, Karel MĚKOTA, M BELEJ a Stanislav ČELIKOVSKÝ. Antropomotorika. I a [Čelikovský, 1985]. Vyd. 1. V Košiciach: Rektorát Univerzity P.J. Šafárika, 1985. 310 s. info

Garant

doc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Pavlík, CSc.doc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.