Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie sportu (d013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu d013 - Sociologie sportu, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Sport je zde prezentován jako sociálně kulturní fenomén odrážející barvitou scénu dynamiky změn hodnotového světa, zájmů a činností soudobého lidstva. Sociologie sportu pak stojí před úkolem popsar a vysvětlit sociáílně a kulturně podmíněné postavení sportu ve společnosti: Získat přehled o bohatém spektru vztahů spoeru a společnosti, klást si kritické otázky týkající se jeho soudobého fungování v sociálním životě, zaměřit se na aktuální a vysoce proměnlíví problémy sportu.Cílem kurzu je porozumět vzájemným vztahům a závislostem společnosti a sportu na lokální, regionální a globální úrovni.

Osnova

1. Společnost – povaha, vývojové tendence2. Kultura, multikulturní společnost3. Masová kultura4. Masové komunikace: Informace a média5. Sociologické dimenze globalizace6. Vymezení fenoménu sportu7. Sport a socializace8. Vrcholový versus rekreační sport9. Sport jako statusový symbol životního stylu10. Globalizace sportu11. Sportovní migrace12. Sportovní etika versus fair play13. Násilí ve sportu jako forma sociální patologie14. Fenomén sportovního fandovství15. Profesionalizace sportu16. Sportovní hvězdy, ikony, hrdinové17. Ženy a sport: maskulina versus feminita ve sportu18. Sociální aspekty profesní pozice trenéra19. Soudobý olympismus20. Budoucí vývoj sportu

Literatura

Aleš Sekot: Sport a společnost. Paido, 2003Sekot, A. 2008. Sociologické problémy sportu. Praha: Grada Publishing.Sekot, A. 2006.Sociologie sportu. Brno: Masarykova univerzita a Paido.

Požadavky

Absolvování předmětu Základy sociologieSociologie sportu v bakalářském studiu

Garant

prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Aleš Sekot, CSc.doc. PhDr. Josef Pavlík, CSc.