Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie ASEBS (nk2084)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu nk2084 - Fyziologie ASEBS, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je navázat na předmět Fyziologie v bakalářském studiu, rozšířit poznatky studentů o fyziologických reakcí a adaptací organismu na stresové situace a fyziologii úpolových sportů. Předmět je zaměřen především na druh zátěže, které mohou být vystavení během svého výkonu příslušníci bezpečnostních složek. Teoretický základ o fyziologii úpolových disciplín studentům umožní samostatně uvažovat nad vhodným výběrem tělesných cvičení pro rozvoj kondice pro příslušníky bezpečnostních složek a tím zvýšit efektivitu jejich tělesné přípravy. Studenti se seznámí s fyziologií jednotlivých úpolových disciplín, které jsou využívány v přípravě příslušníků bezpečnostních složek. Během praktické výuky se studenti seznámí s vhodnými laboratorními a terénními zátěžovými testy určenými pro skupinu bezpečnostních složek.

Osnova

Osnova přednášek:Fyziologie a patofyziologie člověka v extrémních podmínkách:- termoregulace (reakce a adaptace organismu na teplo a chlad)- pobyt ve vysokohorském prostředí (reakce a adaptace organismu)- potápění (reakce a adaptace organismu na vysoký tlak)- gravitační přetížení (reakce a adaptace organismu)- hladovění, dehydratace, stresÚvod do soudního lékařství (utopení, udušení)Testování v laboratoři a terénu (teorie)Osnova seminářů:Limitující faktory úpolových disciplínFyziologie úpolových disciplín:- aikidó- box- judo- karate- šerm- zápasFyziologie technických činností- horolezectví- potápění- střelbaTestování v laboratoři a terénu (praxe)

Literatura

HAVLÍČKOVÁ, Ladislava. Fyziologie tělesné zátěže. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2003. 203 s. ISBN 80-7184-875-1. infoMÁČEK, Miloš a Jiřina MÁČKOVÁ. Fyziologie tělesných cvičení. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2002. 112 s. ISBN 80-210-1604-3. infoFyziologie tělesné zátěže 2 :speciální část. Edited by Jan Melichna. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1995. 162 s. ISBN 80-7184-039-4. infoFyziologie tělesné zátěže 2 :speciální část. Edited by Ladislava Havlíčková. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1993. 238 s. ISBN 80-7066-815-6. infoMELICHNA, Jan. Sval a jeho adaptace ve sportovním tréninku. [1. vyd.]. Praha: Československý svaz tělesné výchovy. Ústřední výbor. Vědeckometodické oddělení, 1981. 106 s. : i. info

Požadavky

Základní znalosti fyziologie

Garant

Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Bernaciková, Ph.D.prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc., LL.M.Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.doc. PhDr. Bc. Zdenko Reguli, Ph.D.