Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika výkonu (nk2321)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu nk2321 - Diagnostika výkonu, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po úspěšném absolvování předmětu Diagnostika výkonu si studenti osvojí teoretické a praktické dovednosti v oblasti testování statických i dynamických pohybových projevů člověka.Teoretické poznatky budou osvojeny na základě studia odborné doporučené odborné literatury a webových databází.Praktické dovednosti budou osvojeny na základě týmové práce na přístrojích Emed (diagnostika stavu nožní klenby), ProVec (rovnovážné schopnosti) a HomacNorm (diagnostika síly).Následné provázání teoretických a praktických dovedností bude reflektováno ve výstupu předmětu. Výstupem předmětu diagnostika výkonu je multimediální prezentace a Návrh projektu, který bude vycházet z teoretických poznatků a naměřených hodnot realizovaného měření. Takto vytvořený projekt bude následně oponován z pohledu aplikovatelnosti a aktuálnosti s cílem poskytnout zpětnou vazbu studentům.

Osnova

Náplní praktické části výuky bude týmová práce na výzkumných přístrojích v zázemí laboratoří FSpS1. Diagnostika plantárních tlakůEmed - diagnostika rozložení plantárních tlaků v závislosti na pohybové aktivitě - testování v dynamickém režimu.Podoskop - diagnostika rozložení plantárních tlaků v závislosti na pohybové aktivitě - testování ve statickém režimu.2. Diagnostika silových schopnostíMie - diagnostika silových schopností horních končetin - diagnostika maximální síly a silové vytrvalostiHumac Norm - diagnostika silových schopností dolních končetin - extenzorů a flexorů koleního kloubu. Zaměření na diagnostiku rychlých svalových vláken a explozivní síly.Humac Norm - diagnostika zádového svalstva.3.ProVec - diagnostika rovnovážných schopností člověka. Diagnostika probíhá ve statickém a dynamickém režimu. Práce s přesouváním těžiště.

Literatura

doporučená literaturaDVIR, Zeevi. Isokinetics :muscle testing, interpretation, and clinical applications. 2nd ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2004. x, 259 p. ISBN 0443071993. infoIsokinetics in human performance. Edited by Lee E. Brown. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2000. xvi, 456 p. ISBN 0736000054. infoPrinciples and practice of isokinetics in sports medicine and rehabilitation. Edited by Nicola Maffulli - Kai-Ming Chan - Pirkko Korkia - Raymond C. T. Li. Hong Kong: Williams & Wilkins, 1996. xvi, 214 p. ISBN 9623560168. info

Garant

doc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.Mgr. Marta GimunováIng. Tomáš Vodičkadoc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.Mgr. Tomáš Vespalec, Ph.D.