Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sportovní antropologie a zátěžové testy (np2278)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2278 - Sportovní antropologie a zátěžové testy, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti by měli porozumnět a v praktických situacích používat základní znalosti v oblasti sportovní antropologie a zátěžových testů sportovců.Měli by být schopni je aplikovat v plánování a vedení TV, sportovního tréninku a jiném cvičení.

Osnova

Úvod, limitující faktory sportovního výkonu.Sportovní antropologie I - velikost, tvar a složení těla.Sportovní antropologie II - růst, biologický věk, dynamometrie.Zátěžové testy I cíl, bezpečnost, funkční ukazatele.Zátěžové testy II - aerobní a anaerobní testy.Zátěžové testy III anaerobní práh.Zátěžové testy IV - výdej energieBiorytmy a sportovní výkonVariabilita srdeční frekvence.Zápočtový test.

Literatura

povinná literaturaRIEGEROVÁ, Jarmila, Miroslava PŘIDALOVÁ a Marie ULBRICHOVÁ. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu :(příručka funkční antropologie). 3. vyd. Olomouc: Hanex, 2006. 262 s. ISBN 80-85783-52-5. infoJ.Novotný a kol. Kapitoly sportovní medicíny. Internetová učebnice. http://www.fsps.muni.cz/kapitolysportovnimediciny/Máček M, Radvanský J. Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Galén, Praha 2011doporučená literaturaRIEGEROVÁ, Jarmila a Marie ULBRICHOVÁ. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu. 2. vyd. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého, 1998. 185 s. ISBN 80-7067-847-X. infoPLACHETA, Zdeněk , Jarmila SIEGELOVÁ a Miloš ŠTEJFA. Zátěžová diagnostika v ambulantní a klinické praxi. první. Praha: Grada Publishing, 1999. 276 s. ISBN 80-7169-217-9. info

Požadavky

Znalosti anatomie a zátěžové fyziologie člověka.

Garant

prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.Mgr. Jan Novotný