Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika pohybového vývoje (np2402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2402 - Diagnostika pohybového vývoje, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen především na problematiku diagnostiky pohybových schopností a dovedností v průběhu ontogeneze. Cílem je získat přehled o diagnostických metodách a technologických možnostech zjišťování úrovně, či vývoje pohybových schopností, se zaměřením na koordinační, silové a vytrvalostní schopnosti ve vztahu k jednotlivým věkovým obdobím, pohybovým intervencím a specifik onemocnění, poškození a léčby u vybraných skupin populace. Studenti dále získají vědomosti o výzkumném využití diagnostiky pohybových schopností v laboratorních a terénních podmínkách a osvojí si praktické dovednosti v oblasti diagnostiky pohybových schopností.

Osnova

• Vstupní jednorázová diagnostika pohybových schopností se zaměřením na senzitivní období u běžné populace (izokinetická dynamometrie, ruční dynamometrie).• Vstupní jednorázová diagnostika pohybových schopností se zaměřením na senzitivní období u běžné populace (stabilometrie - dynamická rovnováha, reaktometrie).• Vyhodnocení získaných dat (srovnání s normou, či tvoření vlastních škál).• Pravidelná diagnostika rozvoje pohybových schopností intervenovaných tréninkem.• Vyhodnocení získaných dat a jejich zpracování do podoby zpětnovazebné informace pro trenéry a sportovce samotné.• Diagnostika pohybových schopností u specifických skupin populace (nádorová onemocnění).• Diagnostika pohybových schopností u specifických skupin populace (Asthma Bronchiale a ICHS).• Diagnostika pohybových schopností u specifických skupin populace (Metabolický syndrom).• Diagnostika pohybových schopností u specifických skupin populace (Gravidita).• Diagnostika pohybových schopností s respektováním jednotlivých věkových skupin (období dítěte a adolescence)• Diagnostika pohybových schopností u specifických skupin populace (období dospělosti a stáří).• Analýza odborných článků na dané téma. V rámci seminářů budou procvičena jednotlivá témata z přednášek.

Literatura

McGinnis, P. M. (2012). Biomechanics of Sport And Exercise. Champaigne, USA: Human Kinetics.Bartlett, R.(2007). Introduction to Sports Biomechanics: Analysing Human Movement Patterns. Abingdon, USA: Routledge.Schumaker. L. (2010). Sports Data Mining. University of Arizona, USA: Springer.Haywood. A. (2012). Advanced Analysis of Motor Development. Champaigne, USA: Human Kinetics.

Požadavky

Každý student vypracuje seminární práci na zvolené téma z oblasti diagnostiky pohybových schopností ve struktuře odpovídající manuscriptu do recenzovaného časopisu STUDIA SPOPRTIVA. Ústní zkouška.

Garant

doc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marta GimunováIng. Tomáš Vodičkadoc. Mgr. Martin Zvonař, Ph.D.