Předmět Doplňky stravy (np2403)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2403 - Doplňky stravy, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je vymezit role doplňků stravy ve výživě člověka; předmětu je orientován na doplňky stravy využitelné v prevenci chronických neinfekčních onemocnění hromadného výskytu; student získá znalosti o možnostech suplementace různých cílových skupin (zdravá populace, sportovci, jedinci s narušenými stravovacími zvyklostmi, s nutričními deficiencemi atd.); získá dovednost pracovat s nabytými informacemi o nutričních hodnotách doplňků stravy a získá profesní kompetenci aplikovat zvolené suplementy v praxi.
Osnova
Legislativní rámec doplňků stravy na českém trhu. Zdravotní a výživová tvrzení využívaná u doplňků stravy.Klasifikace doplňků stravy podle vybraných kritérií, vlastností, forem, účinku.Použití doplňků stravy v primární a sekundární prevenci civilizačních onemocnění.Suplementace různých populačních skupin (děti, mladiství, dospělí, senioři).Suplementace různých populačních skupin (sportovci).Suplementace u osob s nutričními deficiencemi, malnutricí, s narušenými stravovacími zvyklostmi.Suplementace u osob s intolerancí na výživové látky.
Literatura
Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.
Požadavky
Absolvování předmětů s tématikou Výživy člověka, Fyziologie výživy.
Garant
Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.