Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doplňky stravy (np2403)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2403 - Doplňky stravy, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vymezit role doplňků stravy ve výživě člověka; předmětu je orientován na doplňky stravy využitelné v prevenci chronických neinfekčních onemocnění hromadného výskytu; student získá znalosti o možnostech suplementace různých cílových skupin (zdravá populace, sportovci, jedinci s narušenými stravovacími zvyklostmi, s nutričními deficiencemi atd.); získá dovednost pracovat s nabytými informacemi o nutričních hodnotách doplňků stravy a získá profesní kompetenci aplikovat zvolené suplementy v praxi.

Osnova

Legislativní rámec doplňků stravy na českém trhu. Zdravotní a výživová tvrzení využívaná u doplňků stravy.Klasifikace doplňků stravy podle vybraných kritérií, vlastností, forem, účinku.Použití doplňků stravy v primární a sekundární prevenci civilizačních onemocnění.Suplementace různých populačních skupin (děti, mladiství, dospělí, senioři).Suplementace různých populačních skupin (sportovci).Suplementace u osob s nutričními deficiencemi, malnutricí, s narušenými stravovacími zvyklostmi.Suplementace u osob s intolerancí na výživové látky.

Literatura

Mach, I. (2012). Doplňky stravy, jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha, Česko: Grada Publishing, a.s.Nařízení Rady EU o nových potravinách a nových složkách potravin, č. 258 (1997).Greenwood, M., Kalman, D., & Antonio, J. (2008). Nutritional supplements in sports and exercise. Totowa, N.J.: Humana Press.Caballero, B. (2009). Guide to nutritional supplements. Boston, MA: Elsevier.Opletal, L. (2011). Přírodní látky a jejich biologická aktivita. (1.vyd.). Praha, Česko: Karolinum.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin, č. 225 (2008).Nařízení Evropského parlamentu a Rady 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví, č. 1924 (2006).Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a způsobu jejich použití, č. 54 (2006).Směrnice o sbližování právních předpisů členských států týkajících se doplňků stravy, č. 46 (2011).Perušičová, J. (2013). Diabetes mellitus a doplňky stravy: vitaminy, náhradní sladidla, rostlinné produkty, káva, čaj, alkohol. Praha, Česko: Maxdorf.Vyhláška, kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky, č. 446 (2004).Zákon o potravinách a tabákových výrobcích, č. 110 (1997).Slíva, J., & Minárik, J. (2009). Doplňky stravy. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.Michalová, I. (2007). Doplňky stravy (potraviny k doplnění jídelníčku). Praha, Česko: Sdružení českých spotřebitelů, o.s.Talbott, S. (2003). A guide to understanding dietary supplements. Binghampton, N.Y.: Haworth press.

Požadavky

Absolvování předmětů s tématikou Výživy člověka, Fyziologie výživy.

Garant

Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.