Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zátěžové testy (np2408)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2408 - Zátěžové testy, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na vzdělání a výchovu studentů v oblasti fyziologických zátěžových testů.Cíle předmětu - osvojení si znalostí a schopností z oblastí:1. volby a metodiky testů pro diagnostiku fyziologické reakce a adaptace na tělesnou zátěž, diagnostiky schopnosti k pohybovému výkonu.2. analýzy a interpretace výsledků těchto testů a jejich použití v plánování pohybové aktivity člověka a ověřování její účinnosti v rámci rekreačního cvičení, výkonnostního a vrcholového sportu i vybraných skupin pacientů (obezita apod.).Po absolvování předmětu student bude schopen vybrat a aplikovat adekvátní zátěžový test pro potřebu vybraného jedince s přihlédnutím ke specifikům sportovní zátěže a zdravotního omezení.

Osnova

Cíle testování a volbu správného testu.Způsoby zatížení člověka v laboratoři i v terénu ve specifických podmínkách.Sledování subjektivní a objektivních fyziologických parametrů reakce a adaptace člověka na zátěž.Bezpečnost provádění zátěžových testů.Hodnocení reakce a míry adaptace na specifickou zátěž.Doporučování pohybové aktivity na základě výsledků zátěžových testů.Metodika testů aerobních a anaerobních schopností.Metodika odhadu výdeje energie měřením při specifické zátěži a v určitém časovém období.Metodika testů autonomních nerovových regulací jako ukazatelů míry únavy a regenerace sil sportovců.Interpretace a hodnocení výsledků testů autonomních nervových regulací (ANS).Odhad a měření klidového metabolizmu.Zadání témat a pokyny k vypracování seminárních prací. V rámci seminářů budou procvičena jednotlivá témata z přednášek.

Literatura

Gore Ch., J. (2000). Physiological Tests for Elite Athletes. Australian Sports Commission. Champaign, USA: Human Kinetics.Wilmore, J., H., Costil, D., L. (2004). Physiology of sport and exercise. Champain, Illinois: Human Kinetics.Novotný, J., Novotná, M. (2008). Variabilita srdeční frekvence u dětí vleže a vstoje. Brno, Česko: Fakulta sportovních studií MU.Raven, P., B. et al. (2013). Exrcise physiology and integrated approach. (Int. ed.). Wadsworth: Cengage Learning.Novotný, J. (2013). Biologické ukazatele odezvy a adaptace na zátěž, únavy a regenerace sil. In: Regenerace a výživa ve sportu.(pp.m35-75). Brno, Česko: Fakulta sportovních studií MU.Kučera, M. et al. (2011). Dítě, sport a zdraví. (1.vyd.). Praha, Česko: Galén.Kraemer, W., J. et al. (2012). Exercise physiology. Baltimore, USA: Wolters Kluwer.Sharkey, B., J. a Gaskill, S., E. (2006). Sport physiology for coaches. Champaign, Illinois: Human Kinetics.Sharkey, B., J. a Gaskill, S., E. (2006). Sport physiology for coaches. Champaign, Illinois: Human Kinetics.Powers, S., K. & Howley, E., T. (2007). Exercise Physiology. Theory and Application to Fitness and Performance. (6th ed.). New York, USA: McGraw-Hill International Edition.Farrel, P.,A. et al. (2012). ACSM´s Advanced exercise physiology. Baltimore, USA: Wolters Kluwer.Máček, M. et al. (2011). Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. (1.vyd.). Praha, Česko: Galén.Åstrand, P.,O. et al. (2003). Textbook of work physiology: Physiological bases of exercise. (4th ed.). Champaign, Illinois: Human Kinetics.Stejskal, P. (2003). Využití nové metodiky hodnocení SA HRV pomocí komplexních indexů v klinické a sportovní praxi. In: Variabilita srdeční frekvence a její hodnocení v biomedicínských oborech – od teorie ke klinické praxi. (pp.105-116). Salinger, J. (edPlacheta, Z. a kol. (2001). Zátěžové vyšetření a pohybová léčba ve vnitřním lékařství. Brno, Česko: Lékařská fakulta, MU.Kenny, W., L. et al. (2012). Physiology of sport and exercise. Champaign, Illinois: Human KInetics.Winter, E., M. et al. (2007). Sport and Exercise. Physiology Testing Guidelines. Vol. I – Sport Testing. Abingdon: Routledge.Winter, E., M. et al. (2007). Sport and Exercise. Physiology Testing Guidelines. Vol. II – Sport Testing. Abingdon: Routledge.Novotný, J. (2013). Zátěžové testy ve sportovní medicíně. Brno, Česko: Fakulta sportovních studií MU.

Požadavky

Pro tento předmět se předpokládají znalosti z anatomie a fyziologie člověka, především z oblasti fyziologie tělesných cvičení.

Garant

prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.