Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikované pohybové aktivity II (životní styl seniorů) (np2421)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2421 - Aplikované pohybové aktivity II (životní styl seniorů), Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají vědomosti o problematice stárnutí z pohledu biologického, psychologického a sociologického. Důraz bude kladen na primární prevenci všech involučních procesů v období stárnutí a možných pohybových intervencí z hlediska zlepšení kvality života (oblast fyzická, psychická, sociální). Získají odborné poznatky z oblasti diagnostiky a optimalizace pohybové zátěže, na základě kterých budou schopni po absolvování tohoto předmětu připravit a realizovat vhodné cvičební programy pro různé skupiny seniorů.

Osnova

• Sociální a demografický pohled na problematiku stáří.• Stáří a proces stárnutí z hlediska biologického, tělesného, psychického a sociálního.• Rozbor involučních procesů v období stárnutí.• Vhodný výběr a uplatnění diagnostických metod při posuzování úrovně sledovaných ukazatelů kvality života seniorů, jejich funkční zdatnosti a psychosociálních faktorů.• Didaktické zásady a principy při tvorbě a realizaci intervenčních pohybových programů s přihlédnutím k věku a úrovni involučních procesů, zájmu.• Indoorové pohybové aktivity a jejich indikace a kontraindikace.• Outdoorové pohybové aktivity a jejich indikace a kontraindikace.• Způsoby zpracování získaných dat a vyvozování potřebných závěrů pro oblast vědy a výzkumu.• Způsob vyhodnocování účinnosti pohybové intervence.• Účast na intervenčním programu v daném zařízení pro seniory.• Analýza intervenčního programu (vybrané zařízení pro seniory).Na seminářích studenti získají praktické dovednosti a prokáží schopnost připravit a prezentovat intervenční program pro určenou skupinu seniorů z hlediska rozvoje potřebných ukazatelů (fyzického, psychického a sociálního).

Literatura

povinná literaturaRikkli R. E. and Jones C. J. (2001). Senior fitness test manual. Champaign, IL, USA: Human Kinetics.Kalvach Z. a kol. (2008). Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha, Česko: Grada Publishing.doporučená literaturaKadeřávková, K. (2000). Zdravotní tělesná výchova a gerontologie. Praha, Česko: Design, pre press.Vágnerová, M. (2008). Vývojová psychologie. (1. vyd.). Praha, Česko: Karolinum.Štilec, M. (2004). Program aktivního stylu života pro seniory. (1. vyd.). Praha, Česko: Portál.Kolář P. a kol. (2009). Rehabilitace v klinické praxi. (1. vyd.). Praha, Česko: Galén.Spirduso W. W., Francis K. L., MacRae P. G. (2005). Physical dimensions of aging. (2nd ed.). Champaign, USA: Human kinetics.

Požadavky

Na základě studia odborné literatury a získaných informací na teoretické i praktické výuce zpracují seminární práci na zadané téma. Obsahem seminární práce bude charakteristika vybraného období sénia z pohledu involučních procesů. Na základě této charakteristiky navrhnou vhodné diagnostické metody, pohybovou intervenci a způsob vyhodnocení její účinnosti.Student bude mít povinnost na praktickém semináři realizovat metodický výstup, který bude podroben odbornému rozboru.Ústní zkouška.

Garant

doc. PaedDr. Jitka Kopřivová, CSc.

Vyučující

Mgr. Roman Grmela, Ph.D.doc. PaedDr. Jitka Kopřivová, CSc.