Předmět Výživa v prevenci a nemoci (np2424)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2424 - Výživa v prevenci a nemoci, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je získat aktuální informace o výživových trendech v rámci prevence nemocí. Poznatky budou prezentovány na základě evidence based studií. V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny.Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety).Budou srovnána i doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků po absolvování předmětu, budou studenti schopni vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění.
Osnova
• Výživa ve zdraví a prevenci chorob.• Malnutrice.• Výživa při kardiovaskulárních chorobách.• Výživa při metabolickém syndromu.• Výživa při obezitě, obezitě dětí.• Výživa diabetiků.• Výživa při celiakii.• Výživa při Crohnově chorobě.• Výživa při jaterních chorobách.• Druhy diet.• Dieta žlučníková.• Dieta diabetická. V rámci seminářů budou studenti na základě nabytých vědomostí z přednášek prakticky vytvářet výživová doporučení pro vybrané civilizační choroby (kazuistiky).
Literatura
Whitnex E.N., Rolfes S.R. ( 2001). Understanding nutrition. (5th.ed.). UK: Wadsworth.Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.Insel P., Ross, D., Mcmahon, K., Bernstein, M. (2014). Nutrition,( 5th ed.). USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
Požadavky
Seminární práce na zadané téma, ústní zkouška.
Garant
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.