Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživové poradenství (np2425)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2425 - Výživové poradenství, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V teoretické části se zaměříme na několik oblastí - povinné vybavení poradny pro výživu, dále psychoterapeutické přístupy v poradenství, dotazníkové šetření, postupy zjišťování výživových zvyklostí, antropometrická měření. Získání znalostí a podrobného přehledu o různých psychoterapeutických přístupech v rámci výživového poradenství a poradenství v oblasti wellness. Získání a osvojení znalostí a dovedností při vedení terapie s klientem, použití dotazníkového šetření – frekvenční dotazníky, recally, dotazníky formou vážení, apod. Dále praktické postupy při zjišťování výživových zvyklostí, schopnost analyzovat problém klienta, navrhnout řešení. Interpretace různých antropometrických měření.Cílem předmětu je získat dovednosti a profesní kompetence v oblasti potřeb poradenského centra zahrnující ekonomickou rozvahu, legislativní rámec, povinné vybavení poradny přístroji, hygienické požadavky, znalosti a dovednosti terapeuta

Osnova

Osnova teoretické části:1. Rozvaha při založení poradny pro výživu.2. Povinné vybavení poradny pro výživu.3. Psychoterapeutické přístupy při výživovém poradenství.4. Antropometrická měření.5. Dotazníková šetření.6. Praxe: kazuistiky dle zadání. V praktické části dojde k nácviku jednotlivých postupů, studentům budou v průběhu výuky zadány projekty a kazuistiky k řešení individuálním přístupem, skupinovou prací a následnou interpretací a konzultací s ostatními členy skupiny. V rámci tohoto předmětu si studenti splní praxe v zařízení, které se zabývá poradenstvím v oblasti zdravého životního stylu, wellness, výživy, pohybových aktivit. Zařízení bude vybráno po konzultaci s garantem předmětu. Cílem praxe bude ověření si získaných znalostí. Součástí praxe bude i pochopení rizik spojených s poradenskou činností.Studenti navštíví alespoň 2 zařízení v časové dotaci 6 hodin v 1 zařízení. Cílem praxe bude náslech odborné práce, samostatná práce pod vedením lektora, vypracovat 2 kazuistiky dle zadání lektora v poradně.

Literatura

Whitnex E.N., Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5.ed.) USA: Wadsworth.Bauer, D. K., Lion, D., Sokolik, C. A. (2012). Basic nutrition counseling sklil development. (2end.ed.) Belmont, CA: Wadsworth.Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1st ed.). Praha, Česko: Triton.Insel P., Ross D., Mcmahon k., Bernstein M., (2014). Nutrition. (5.ed.),USA: Jones and Bartlett Learning LLC.

Požadavky

Ukončený předmět Poradenství ve zdravém životním stylu.Absolvování praxe s kladným hodnocením lektora, obhájení vypracovaných kazuistik, ústní zkouška.

Garant

Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.