Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psyhologie zdraví a nemoci (np2430)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu np2430 - Psyhologie zdraví a nemoci, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět vychází z poznatků medicínských, pedagogických, psychologických a jejich vzájemné propojenosti v otázkách rozvoje klíčových kompetencí, které mají význam pro zdravý život člověka. Základní myšlenkou předmětu je pochopení podstaty bio-psycho-sociální-spirituální rovnováhy (nerovnováhy) jedince a jeho vlivu na zdraví (nemoc). Důraz je kladen na prevenci civilizačních onemocnění, ochranu a podporu zdraví. Zdůrazněna je odpovědnost jedince za vlastní zdraví. Cílem předmětu je poskytnout studentům přehled různých faktorů, které pozitivně nebo negativně působí na lidské zdraví (nemoc). Po absolvování předmětu bude student schopen porozumět bio-psycho-socio-spirituálním souvislostem zdraví a nemoci a získané vědomosti použít k navržení konkrétních zdraví podporujících intervencí.

Osnova

• Definice: zdraví a nemoc, vývoj v přístupech, koncepcích, modelech.• Podpora zdraví, prevence a ochrana zdraví, projektování.• Veřejná zdravotní politika.• Zdraví a kvalita života.• Biopsychosociální faktory podporující zdraví – duševní hygiena, sociální opora, výživa, pohybová aktivita, time management apod.• Biopsychosociální faktory poškozující zdraví - alkohol, kouření, drogy, gamblerství, rizikový sex, úrazy a nehody, sociální faktory, apod.• Interakce, komunikace a spolupráce v prostředí: klient, rodina, typy institucí.V rámci seminářů budou procvičena jednotlivá témata z přednášek.

Literatura

Strejčková, A. et al. (2007). Veřejné zdravotnictví a výchova ke zdraví. Praha, Česko: Fortuna.Blahutková, M.; Matějková, E. , Brůžková, L. (2010). Psychologie zdraví: pro studenty bakalářských a magisterských oborů. Brno, Česko: Masarykova univerzita.Bouchard, C., Katzmarzyk, P. T. (Eds.). (2010). Physical activity and obesity. Champaign, IL: Human Kinetics.Abu-Omar, K., & Rütten, A. (2008). Relation of leisure time, occupational, domestic, and commuting physical activity to health indicators in Europe. Preventive Medicine, 47(3), 319-323.Kohoutek, R. (2007). Psychologie zdraví a nemoci. Brno, Česko: MU.Marcus, B., & Forsyth, L. (2009). Motivating people to be physically active. (2nd ed.). Champaign, Illinois: Human Kinetics.Stroebe, W. (2011). Social psychology and health (3rd ed.). Maidenhead, UK: Open University Press.Křivohlavý, J. (2002). Psychologie nemoci. Praha, Česko: Grada.Paulík, K. (2010). Psychologie lidské odolnosti. Praha, Česko: Grada.Křivohlavý, J. (2001). Psychologie zdraví. Praha, Česko: Portál.Brannon, L., & Feist, J. (2010). Health psychology: an introduction to behavior and health (7th ed.). Belmont, California: Wadsworth.Marcus, B., & Forsyth, L. (2010). Psychologie aktivního způsobu života: motivace lidí k pohybovým aktivitám. Praha, Česko: Portál.Hendl, J., & Dobrý, L. (2011). Zdravotní benefity pohybových aktivit: monitorování, intervence, evaluace. Praha, Česko: Karolinum.Kebza, V. (2005). Psychosociální determinanty zdraví. Praha, Česko: Academia.

Požadavky

Vědomosti získané v předmětech zaměřených na psychologii na bakalářské úrovni (obecná, vývojová, sociální).Vypracovat seminární práci:- analýza (vlastních) copingových strategií, srovnání s teoretickými principy: analýza stresorů, reakce na stresory v rovině fyziologické, emocionální a behaviorální, současné metody zvládání zátěže a jejich efektivita a rizika, nové metody zvládání zátěže);- interaktivní řešení případové studie (analýza případu, sestavení vhodného intervenční programu).Zkouška formou písemného testu.

Garant

prof. PhDr. Hana Válková, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Hana Válková, CSc.