Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace I. - Alpské lyžování (sbp2296)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu sbp2296 - Specializace I. - Alpské lyžování, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se seznámí v návaznosti na základní informaci o vzniku lyžování se specifickým vývojem závodních AD, s historickým přehledem a postupným zaváděním typů soutěží AD, s významnými osobnostmi sjezdařského dění ve světě i u nás. Samostatnou kapitolou bude přehled o vývojových etapách závodní techniky od začátku 20. století do současnosti.Úkolem předmětu je komplexní prezentace organizační struktury SLČR, komisí a úseků, začlenění svazu do mezinárodních organizací FIS, MOV a FISU, řízení procesu uvnitř svazu: statut, valné hromady a konference, funkční období všeobecně i konkr. v odborném sportovním úseku AD: kraje, oddíly, a kluby, věkové kategorie, způsob vedení členské evidence, dále vzdělávání funkcionářů – trenérů, rozhodčích. Student získá komplexní přehled o soutěžích všech stupňů a kategorií v AD a to v rámci SLČR, FIS, ZOH, UNI, Masters. atd. Seznámí se se způsobem bodového hodnocení výkonů a to i formou praktických výpočtů, s pravidly bodů FIS i SLČR, klasifikačními i kvalifikačními předpoklady, podklady ÚAD pro kritéria výběrů do vyšších složek a na vrcholné akce. Student se seznámí v prostředí Sportovního střediska s celkovou činností sportovní přípravy v kategoriích přípravky a předžactva, tj. s věkem 7-12 let. Základním úkolem bude využití vědomostí z povinné části studia (z pedagogiky a didaktiky se specifikou věkových a individuálních zvláštností, se senzitivním obdobím rozvoje pohybových schopností dominantních pro sportovní výkon lyžaře. informace budou zaměřena na znalost ročního tréninkového cyklu a jeho časových složek.

Osnova

Komplex cvičení bude rozdělen na dvě části:a) využití závěru závodního období spadajícího do letního semestru, tj. měsíc březen a duben pro cvičení na sněhu (účast na určených částech školení trenérů AD III.tř.)b) na část kondičního charakteru v měsíci květnu (jaké období?. V první části student povede praktickou formou příslušné TJ jako metodické výstupy týkající – nácvik a zdokonalování techniky. Podmínkou k tomu bude prostudování dostupných materiálů z naší i zahraniční literatury a doplňující informace od lektora.Část druhá bude zahájena vstupními motorickými testy a bude zahrnovat všechny formy sportovní přípravy v 1. a 2. části přípravného období. Také v tomto případě bude těžištěm cvičení praktické vedení dětí zmíněného věkuStudent vypracuje rámcový plán sportovní přípravy pro uvedenou věkovou kategorii (s konzultací vyučujícího) formou seminární práce.

Literatura

povinná literaturaSoutěží řád OSÚ AD SLČR – platnost 2012/13. Praha, 2012Pravidla Lyžařských závodů. OSÚ AD Praha, 2012/16Podešva,V.:Historie a vývoj alpských disciplin. In: Učební texty pro trenéry AD, str. 17-21. OSÚ AD SLČR, Praha 2008.Mezinárodní pravidla lyžařských závodů. FIS Oberhofen 2012Mezinárodní pravidla FIS bodů – Platnost 2012/16 FIS, Oberhofen/SUI 2012

Požadavky

SOUHLAS

Garant

doc. PhDr. Ladislav Bedřich, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ladislav Bedřich, CSc.