Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Taneční terapie (v2036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu v2036 - Taneční terapie, Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenta s praktickými základy taneční a pohybové terapie - vnímání časoprostorových a vnitřněprostorových vztahů, uvědomění si potřeby osobního prostoru a optimistického vnímání sebe sama, intuitivní práce ve skupině, důvěra v prostor i vlastní pohyb, zvládání stresových situací pomocí pohybové aktivity. Seznámit studenta s několika proudy taneční a pohybové terapie, teoretickými východisky pro využití taneční a pohybové terapie v praxi.Student po ukončení předmětu - má teoretické a praktické znalosti o taneční a pohybové terapii, pohybové diagnostice, dokáže aplikovat pohybovou terapii v praxi.

Osnova

Teoretický základ (studenti si osvojují průběžně, během praktických cvičení, v souvislostech s probíranou tématikou) – vznik a vývoj pohybové a taneční terapie – ADTA (Asociace americké taneční terapie), AEDT (Evropská asociace taneční terapie), Labanova notace, primitivní exprese, psychobaletPraktická cvičeníMy a naše těla, chůze po vymezeném prostoru, neverbální komunikace, dotekový kontakt s partnerem v různých pozicíchLabanova technika a diagnostika pohybu – vertikální, horizontální a sagitální vedení pohybu a sebeprezentace; lehký a těžký pohyb; prostor, čas a energie v pohybovém vyjádření, diagnostika svalového tonusuRozšiřování pohybového slovníku, intuitivní práce ve skupině - koordinační a rytmický pohyb v prostoru, malé skupiny kopírují vybraný způsob pohybu.Střídání rolí a seznamování se s prostorem, důvěra v prostor i vlastní pohybZadávané pohybové variace umožňující vyjádřit lidské pocity – láska, nenávist, hrdost, smutek,..Nácvik střídání napětí a uvolnění, jako základ techniky ovládání vlastního těla a odbourávání psychických bariér v sebevyjadřování.

Literatura

CHODOROW, Joan. Taneční terapie a hlubinná psychologie :imaginace v pohybu. Translated by Lucie Bednářová. Vyd. 1. Praha: Triton, 2006. 203 s., [1. ISBN 80-7254-554-X. infoČÍŽKOVÁ, Klára. Tanečně-pohybová terapie. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2005. 119 s. ISBN 80-7254-547-7. infoZáklady kinezioterapie. Edited by Radmil Dvořák. 2. přeprac. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2003. 104 s. ISBN 80-244-0609-8. infoGRÄFFOVÁ, Christine. Koncentrativní pohybová terapie. Brno: Sdružení Podané ruce, 1999. 188 s. ISBN 80-85834-63-4. infoBLÍŽKOVSKÁ, Jaroslava. Úvod do taneční terapie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1999. 103 s. ISBN 80-210-2100-4. infoBLÍŽKOVSKÁ, Jaroslava . Taneční terapie v Paříži. Konfrontace : časopis pro psychoterapii (MDO), Hradec Králové: Aldis, 1998, roč. 9, č. 2, s. 22-29. ISSN 0862-8971. info

Požadavky

Emoční a fyzická integrace- Sebevyjádření, osobní prožitek- Pohybová diagnostika- Zásobník cvičení- Aplikace pohybové terapie

Garant

Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.Mgr. Jindřiška KohoutkováMgr. Lenka Svobodová, Ph.D.