Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologická ekonomie (ENS106)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS106 - Ekologická ekonomie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kursu by měl student:Umět pojmenovat a argumentovaně zpochybnit některé nevyslovené předpoklady a postuláty mainstreamové ekonomické teorie; Orientovat se v historii mainstreamových a alternativních historických proudů; Vysvětlit vybrané alternativní ekonomické koncepty, modely a přístupy; Aplikovat získané vědomosti v konkrétních environmentálních a sociálních souvislostech a kontextech; Posílit své schopnosti kritického myšlení, zlepšit své sociální dovednosti a vlastní schopnosti hodnocení problémů, analýzy a argumentace v oblasti ekologické ekonomie.

Osnova

Seznámení - vzájemně a s kursem. Některé pojmy a úvodní aktivita.Základní postuláty klasické a neoklasické ekonomie a jejich kritika.Neoklasická ekonomie a Keynes. Teorie dokonalé konkurence a její kritikové.Simulační hra: Bangladéš - dva pohledy na rozvoj.Příroda ve středoproudé ekologické ekonomii.Kritika ekonomického růstu.Peníze,jejich tvorba, problém úroku a implikace pro přírodu a společnost, diskontování budoucnosti.Kritika volného obchodu a teorie komparativní výhody.Ekonomiky, na které ekonomie zapomněla, ekonomická lokalizace, sociální ekonomika.Beseda s pozvaným hostem.Ekonomické alternativy v praxi.Pozn.Tento sylabus je orientační a každoročně se trochu mění. Studenti mají každoročně během kursu k dispozici aktualizovaný a podrobný sylabus kursu (včetně podrobného popisu požadavků k zápočtu).

Literatura

SCHUMACHER, E.F. Malé je milé, aneb, Ekonomie, která by počítala i s člověkem. Vyd. 1. Brno: Doplněk, 2000. 284 s. ISBN 80-7239-035-X. infoKORTEN, David C. When corporations rule the world. 2nd ed. Bloomfield, Conn.: Kumarian Press, 2001. xix, 384 p. ISBN 1-887208-04-6. infoJOHANISOVÁ, Naděžda . Kde peníze jsou služebníkem, nikoli pánem. Výpravy za ekonomikou přátelskou přírodě a člověku. Volary: Nakladatelství Stehlík, 2008. 125 s. Jiná ekonomie, sv. 2. ISBN 978-80-86913-05-6. info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Naděžda Johanisová, Ph.D.