Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná ekologie a ekologie krajiny (ENS123)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS123 - Obecná ekologie a ekologie krajiny, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po průřezu vědními obory, které lze označit za ekologii - ekologie, synekologie, populační ekologie, evoluční ekologie - bude brán zřetel především na praktickou aplikaci studia, tzn. předvedení příkladů z naší (tzn. evropské) přírody a ukázky toho, jak využít znalosti ekologie pro ochranu přírody. Cílem kurzu je vést studenty k porozumění ekologicko-biologickým aspektům v krajině. Jejich součástí je koncepce územních systémů ekologické stability a ochrany krajinného rázu. Budeme se věnovat principům a formám managamentu chráněných území a zemědělsko-lesnické problematice ochrany ekosystémů.

Osnova

Definice ekologie a krajinné ekologie; krajinná ekologie jako vědní obor, postavení v systému věd.Ekologická paradigmata v krajinné ekologii; transdisciplinární charakter krajinné ekologie.Základní principy a pojmy krajinné ekologie; krajinotvorné složky a prvky.Krajina (definice, vymezení), klasifikace krajiny; rozdílné chápání krajiny, funkce, krajinné dimenze.Krajina jako strukturovaný prostor: plošné a liniové útvary.Pohyb v krajině, tok genů, změna, dynamika, výhody a nevýhody biokoridorů; matrice, sítě.Spojitost, poréznost, hranice mezi složkami a charakteristiky hranic, heterogenita, kontrast.Ekotony ve vztahu k prostorovým parametrům ÚSES.Biodiverzita v prostředí heterogenní krajiny.Fragmentace; metapopulační dynamika; zdroje a propady.Krajinné plánování.Ekologické aspekty ochrany přírody prostřednictvím ÚSES.Urbánní ekologie.Krajinný ráz; hodnocení krajiny.Antropické vlivy v krajině, bioindikace.Management chráněných území.Ochrana přírody a krajiny v interakci s využíváním chráněných území k zemědělskému hospodaření a rekreaci.

Literatura

doporučená literaturaKOVÁŘ, Pavel. Ekosystémová a krajinná ekologie :(textové teze). 1. vyd. Praha: Karolinum, 2008. 89 s. ISBN 978-80-246-1507-3. infoDOLNÝ, Aleš. Ekologie 1. Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2005. 162 s. ISBN 80-7368-088-2. infoULČÁK, Zbyněk . Ochrana přírody a krajiny v interakci s využíváním chráněných území k zemědělskému hospodaření a rekreaci. In DOLNÝ, Aleš a A KOL. Moderní trendy v ochraně přírody a krajiny. 1. vyd. Ostrava: Ostravská univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2004. s. 30-39, 10 s. infoFORMAN, Richard T. T. a Michel GODRON. Krajinná ekologie. Translated by Jan Těšitel. Vyd. 1. Praha: Academia, 1993. 583 s. ISBN 80-200-0464-5. info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Jelínek, Ph.D.