Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální etika I (ENS125)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS125 - Environmentální etika I, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem kurzu Environmentální etika je: 1. Představit základní rozdíly v pohledu na svět perspektivou normativní a empirickou. 2. Představit škálu přístupů v etice a environmentální etice (od antropocentrického postoje, přes biocentrismus a ekocentrismus po hlubinou ekologii, sociální ekologii, teocentrismus a zoocentrismus. 3. Na konkrétních příkladech ukázat slabá a silná místa jednotlivých etických přístupů.

Osnova

1. Fakta a hodnoty. Principielní odlišnost hodnotového a faktického světa. Pokusy o překonání této odlišnosti (Putman). Základní mravní pojmy a postoje. 2. Zdroje odpovědí na otázku po dobrém I. - instinkt (nepřítomnost vidění etického), dogma (hodnoty jsou poznávány mimo nás a nezávisle na nás), tvrdý racionalismus (hodnoty poznává výhradně rozum), emotivismus (hodnoty poznávají výhradně naše emoce). 3. Zdroje odpovědí na otázku po dobrém II. - měkký racionalismus (rozum jako sluha i pán emocí), dynamická etika (vícezrojové rozhodování), utilitarismus (o hodnotách rozhodují důsledky našich činů), relativismus (subjektivní určení hodnot). 4. Environmentální etika - čím se liší environmentální etika od environmentálně příznivého života, kde jsou zdroje změny našich postojů. Proč environmentální etika tady a teď. 5. Typologie environmentální etiky I. - teocentrická environmentální etika. 6. Typologie environmentální etiky II. - biocentrická environmentální etika. 7. Typologie environmentální etiky III. - systémové pojetí environmentální etiky. 8. Typologie environmentální etiky IV. - hlubinná ekologie v pojetí Arne Naesse. 9. Typologie environmentální etiky V. - hlubinná ekologie v pojetí Naessových následovníků. 10. Zlo a problém zla ve světě - případová studie 10 zlých činů. 11. Environmentální etika - shrnutí typologie environmentálně příznivých postojů. 12. Dvě případové studie z environmentální etiky. 13. Vztah ke zvířatům - Peter Singer.

Literatura

doporučená literaturaThe global guide to animal protection. Edited by Desmond Tutu - Andrew Linzey. Urbana: University of Illinois press, 2013. 323 s. ISBN 9780252079191. infoEnvironmental ethics : an anthology. Edited by Andrew Light - Holmes Rolston. 1st pub. Malden: Blackwell Publishers, 2003. x, 554 s. ISBN 0-631-22294-4. infoSPAEMANN, Robert. Základní mravní pojmy a postoje. Translated by Karel Hlavoň. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1995. 91 s. ISBN 80-205-0484-2. info

Požadavky

Schopnost číst anglické texty.

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.