Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Finanční řízení podniku (ENS255)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS255 - Finanční řízení podniku, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování tohoto předmětu bude student: umět analyzovat rozvahu a výkaz zisků a ztrát pomocí vertikální a horizontální analýzy, vědět, jakým způsobem se sestavují poměrové ukazatele hodnotící výkonnost podniku, přičemž budou umět tyto ukazatele sestrojit, vědět co je to finanční a provozní páka v podniku, umět je sestavit a vyhodnotiti jejich působení na výkonnost podniku, vědět co jsou bonitní a bankrotní modely, umět je správně použít a interpretovat, umět zhodnotit celkovou finanční situaci podniku a mít představu o východiscích a podstatě finančního řízení v podniku.

Osnova

1. Úvod do studia, přiblížení obsahu kurzu, podmínek získání zápočtu, základní pojmy a podstata finančního účetnictví, základní výkazy (rozvaha, výkaz zisků a ztrát, výkaz cash-flow)2. Pojem a podstata finančního řízení, používané metody, vztah finanční analýzy finančního řízení, srovnatelnost podniků3. Vertikální analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát (báze, časové hledisko), silné a slabé stránky analýzy, analýza příčin a důsledků4. Horizontální analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát, silné a slabé stránky analýzy, analýza příčin a důsledků5. Poměrové ukazatele (rentabilita, aktivita a zadluženost), konstrukce ukazatelů, různé alternativy, vzájemné vazby a vypovídací schopnost ukazatelů, silné a slabé stránky ukazatelů, analýza příčin a důsledků6. Poměrové ukazatele (likvidita, kapitálový trh a cash-flow), konstrukce ukazatelů, různé alternativy konstrukcí, vzájemné vazby a vypovídací schopnost ukazatelů, silné a slabé stránky ukazatelů, analýza příčin a důsledků7. Finanční a provozní páka v podniku, konstrukce pák a jejich dopad na výkonnost podniku, silné a slabé stránky obou pák, rozbor příčin a důsledků8. Bonitní modely, seznámení s nejznámnějšími modely, jejich konstrukce, silné a slabé stránky9. Bankrotní modely, seznámení s nejznámnějšími modely, jejich konstrukce, silné a slabé stránky10. - 12. Prezentace seminárních prací studentů, ve kterých použijí všechny výše uvedené nástroje finanční analýzy podniku, zhodnotí stav a vývoj výkonnosti podniku, zamyslí se nad příčinami tohoto vývoje, a zamyslí se nad opatřeními, které by výkonnost podniku mohla do budoucna zlepšit.

Literatura

povinná literaturaSUCHÁNEK, Petr . Finanční management. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007. 128 s. DSO 1. ISBN 978-80-210-4277-3. infodoporučená literaturaRŮŽIČKOVÁ, Petra. Finanční analýza. 3. rozš. vyd. Praha: Grada, 2010. 139 s. ISBN 978-80-247-3308-1. infoRŮČKOVÁ, Petra. Finanční analýza :metody, ukazatele, využití v praxi. 3. rozš. vyd. Praha: Grada, 2010. 139 s. ISBN 978-80-247-3308-1. infoKISLINGEROVÁ, Eva a Jiří HNILICA. Finanční analýza :krok za krokem. 2. vyd. Praha: C.H. Beck, 2008. xiii, 135. ISBN 978-80-7179-713-5. info

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.