Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomické nástroje politiky ŽP (ENS256)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS256 - Ekonomické nástroje politiky ŽP, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecně řečeno, kurs by měl studenty naučit dívat se na ekonomiku ekologickýma očima a na ekologii zrakem ekonomickým. Přitom se soustředí na opatření (nástroje), která veřejná politika (tedy zejména stát) používá, aby se ze dvou párů očí stal jenom jeden. A také: jak by je měla používat, aby se ze dvou párů očí nestaly naopak čtyři. Cílem kursu naopak není naučit studenty podrobnému přehledu ekonomických nástrojů české environmentální politiky, zákonům, částkám, plátcům a příjemcům. Nicméně předmětem samozřejmě bude ekologická daňová reforma a obchodování s emisními povolenkami, povinná recyklace elektrošrotu, zemědělské dotace nebo poplatky za těžbu surovin a řada dalších programů; poslouží však jako případové studie nebo ilustrace.

Osnova

I. Smysl ekonomických nástrojů: snižování ekologické stopy hospodářských odvětví.II. Přehled hlavních ekonomických nástrojů, jejich použití a využití.III. Účinnost, náklady, efektivita a morální ohledy.IV. Ekonomický kontext, praktická řešení a politický proces.

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Vojtěch KoteckýMgr. Christian Kerschner, M.Sc., Dr.Mgr. Ing. Jan Blažek