Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana přírody kontra památková péče v praxi (ENS265)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS265 - Ochrana přírody kontra památková péče v praxi, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu by mělo být lepší chápání problematiky ochrany přírody v kulturní krajině na základě vybrané kokrétní lokality se zvlášť hodnotnou složkou kulturní (památkovou) i přírodní. Na konci tohoto kurzu by student měl porozumět základním motivacím aktérů v památkové péči a ochraně přírody. Měl by být schopen lépe se podílet na mediátorství řešení sporných případů v konfliktu ochrany přírody a památkové péče. Měl by znát základní historický, popř. právní rámec ovlivňující spory v ochraně přírody a v památkové péči.

Osnova

Kurz je vyučován formou třídenní exkurse ve dnech 9.-11.října, v jejím rámci budou probrány tyto body:1) Úvod - vzájemné vztahy památkové péče a ochrany přírody, jejich společné i rozdílné aspekty v rovině ideové i výkonné, konceptoové i institucionální.2) Stručné uvedení do základních koncepcí památkové péče, též do její historie.3) Stručné uvedení do základních koncepcí ochrany přírody i do její historie.4) Institucionální zajištění památkové péče a ochrany přírody v ČR5) Problematika vztahů památkové péče a ochrany přírody v konkrétní lokalitě (tj. v krajinářském parku kolem zámku Veltrusy ve Středních Čechách).Kurz se bude konat v areálu krajinářského parku ve Veltrusích, ubytování ve větší chatě místního kempu.

Literatura

doporučená literaturaHLOBIL, Ivo. Na základech konzervativní teorie české památkové péče: výbor z textů. Praha: Národní památkový ústav. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-87104-32-3SCRUTON, Roger. Ochrana přírody jako konzervativní téma. Praha: Občanský institut, 2008. 15 s. ISBN 978-80-86972-39-8. infoRIEGL, Alois. Moderní památková péče. Edited by Ivan Kruis, Translated by Ivo Hlobil - Tomáš Hlobil. Praha: Národní památkový ústav, ústřední pracoviště, 2003. 172 s. ISBN 80-86234-34-7. infoBRAMWELL, Anna. Ecology in the 20th century :a history. New Haven: Yale University Press, 1989. xii, 292 s. ISBN 0-300-04521-2. info

Požadavky

žádné

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Karel Stibral, Ph.D.