Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experiment v sociálních vědách (ENS277)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS277 - Experiment v sociálních vědách, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Experimenty představují zajímavou alternativu ke korelačním studiím a v sociálních vědách hrají čím dál významnější úlohu. Řada sociálních vědců se však na experimenty v sociálních vědách dívá s podezřením nebo nepochopením. Cílem tohoto kurzu je představit studentům možnosti experimentálních metod v sociálních vědách a pomoci jim připravit a realizovat jednoduché experimenty. Kurz bude kombinovat formu přednášky, diskuse a rozboru vybraných experimentálních studií s cvičeními, během nichž studenti navrhnou, realizují a vyhodnotí vlastní experimenty.

Osnova

1. Úvod do logiky experimentálního výzkumu. Logické a filosofické základy experimentu. Odlišnost experimentálního výzkumu od deskriptivních a korelačních studií. Teoretické zakotvení experimentů. Externí validita experimentů. Hypotézy, operacionalizace, manipulace a její kontrola. Etické otázky experimentu. /Studenti vytvoří vlastní online panel respondentů./2. Typy experimentů. Pravidla a odlišnosti experimentů v různých vědních disciplínách (psychologie, sociologie, ekonomie). Experimentální design. /Studenti si vyberou téma svého výzkumu a formulují výzkumné hypotézy./3. Příprava experimentu. Rozbor vybraných experimentálních studií. Typy dilemat a her využívaných v experimentální ekonomii. /Studenti diskutují své hypotézy, rozpracují je a připraví výzkumný nástroj./4. Plánování experimentální studie. Metody sběru dat. Struktura experimentální studie. /Studenti pilotují výzkumný nástroj./5. Technické a jiné problémy, které se objevují během experimentů. Pilotáž experimentů. Diskuse výsledků pilotáže experimentů. /Studenti diskutují své zkušenosti z pilotu experimentu a upravují výzkumný nástroj./6. Analýza dat z experimentů. Vizualizace dat. Parametrické a neparametrické testy rozdílu průměrů. Porovnání více průměrů, post-hoc testy. /Studenti realizují své experimenty./7. Prezentace a diskuse výsledků studentských prací. Možnosti dalšího výzkumu a spolupráce na experimentálním výzkumu. Možnosti financování experimentálního výzkumu.

Literatura

doporučená literaturaDUNNING, Thad. Natural experiments in the social sciences :a design-based approach. Cambridge: Cambridge University Press, 2012. xix, 358 s. ISBN 9781107017665. infoOrr, L. L. (1998). Social Experiments: Evaluating Public Programs With Experimental Methods (1st ed.). Sage Publications, Inc.Laboratory experiments in the social sciences. Edited by Murray Webster - Jane Sell. Boston: Academic Press/Elsevier, 2007. xxi, 551 p. ISBN 9780123694898. infoWiller, D., & Walker, H. (2007). Building Experiments: Testing Social Theory (1st ed.). Stanford Social Sciences.

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Urban, Ph.D.