Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rozvoj venkova a mikroregionů z pohledu neziskových iniciativ (ENS286)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ENS286 - Rozvoj venkova a mikroregionů z pohledu neziskových iniciativ, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

• Ukázat studentům a studentkám specifika občanské angažovanosti a neziskových aktivit v prostředí českého venkova.• Vybavit je analytickými i praktickými vědomostmi a znalostmi, které jim budou užitečné při jejich vlastních aktivitách na českém venkově.• Ukázat jim reálné příklady z české praxe.• Naučit je propojovat makro- a mikro- perspektivu při aktivitách v této oblasti.• Umožnit jim procvičit si osvojované znalosti a dovednosti. Studenti a studentky si vyberou zájmový mikroregion a v něm si v průběhu kurzu zmapují situaci: jak jsou na tom neziskové aktivity, jak se daří pospolitosti komunity, jaký je vztah s obcí s dalšími aktéry, a základě jednotlivých dimenzí udržitelnosti zhodnotí SWOT analýzou situaci daného území.

Osnova

1. Proměny konceptu venkova (spíš úvodní přednáška). Vymezení termínů venkov, region, mikroregion2. Stav českého venkova v roce 2015, strukturální problémy3. Environmentální, sociální a ekonomická dimenze udržitelnosti v podmínkách českého venkova4. Teorie regionálního rozvoje, a nástroje a aktéři regionální politiky a rozvoje5. Typy území, metody vymezení a analýzy regionu6. Přistěhovalec na venkově (problémy a příležitosti “náplavy”)7. Profil venkovských spolků a organizací, dobrovolná spolupráce, grassrootové aktivity8. Partnerství (např. svazky obcí, mikroregiony)9. Agenda 21: Místní akční skupiny

Garant

doc. Mgr. Bohuslav Binka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lukáš Kala, Ph.D.