Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturování evropského prostoru (EVS009)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS009 - Strukturování evropského prostoru, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá problematikou strukturování politického prostoru od Vestfálského míru po současnou Evropu Evropské unie. Pozornost nebude věnována primárně mezinárodnímu systému, ale procesům, které vedly k formování center, budování systémů a jejich politické strukturaci na pozadí transformace teritoriální struktury Evropy. Evropská integrace bude pojednána jako kritická fáze evropského vývoje (následující po reformaci, v zformování moderních národů, industriální revoluci, mezinárodní revoluci po roce 1917). Diskutovány budou implikace evropského integračního procesu vzhledem k teritoriální strukturaci evropského prostoru a funkcionální strukturaci evropských politických systémů.

Osnova

1) Základní pojmy a koncepty: exit, voice, formování center, budování systémů, politická strukturace2) Vestfálský řád a zrod národního státu3) Zrod a vývoj moderní masové politiky v kontextu restrukturace evropského prostoru v 19. a 20. století4) Evropská integrace jako proces de-teritorializace evropského prostoru5) Evropská unie jako politické centrum6) Teritoriální a funkcionální důsledky evropské integracePovinná literatura:Bartolini, Stefano (2005): Restructuring Europe: Centre formation, system building and political structuring between the nation-state and the European Union, Oxford: Oxford University Press.

Garant

PhDr. Petr Suchý, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D.