Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia lidských práv (EVS134)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS134 - Úvod do studia lidských práv, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz „Úvod do studia lidských práv“ si klade za cíl seznámit posluchače se základními poznatky z oblasti lidských práv. Student by měl nejprve získat díky rozboru historických a filozofických zdrojů ucelenou představu o myšlence lidských práv, která bude dále konkretizována pojednáním o nejdůležitějších systémech ochrany lidských práv se zvláštním důrazem na situaci v Evropě. Rozebrána tedy bude jak část teoretická, tak posléze reálná aplikace ochrany lidských práv v praxi prostřednictvím mezinárodních orgánů soudního typu.Posluchač bude seznámen se základními dokumenty z dané oblasti, jakož i s významnými teoretickými pracemi a skrze výklad o rozhodovací činnosti jednotlivých mezinárodních institucí rovněž s praktickým dopadem ochrany lidských práv. V jednotlivých seminářích bude věnována pozornost rozborům aktuálních problémů na poli lidských práv a vítá se co nejširší diskuze.

Osnova

PROGRAM1) Úvodní hodina2) Vysvětlení základních pojmů (definice; universalismus;charakteristiky práv; generace práv; klasifikace, atd.)3) Filozofické prameny lidských práv4) Různé kultury a jejich přístup k lidským právům5) Historický vývoj ochrany lidských práv6) Průběžný test7) OSN a lidská práva (Charta, Všeobecná deklarace, Mezinárodní pakt o občanských a politických právech)8) Ochrana lidských práv v Evropě (Rada Evropy, OBSE, EU)9) Ochrana lidských práv v rámci Rady Evropy (Evropská úmluva o lidských právech, Evropský soud pro lidská práva)10) Systémy ochrany lidských práv mimo Evropu11) Mezinárodní trestní spravedlnost12) Aktuální problémy ochrany lidských práv, diskuze13) Závěrečný test.Literatura: bude k nalezení vždy s dostatečným předstihem před hodinou v interaktivní osnově a studijních materiálech.

Literatura

HAAS, Michael. International human rights :a comprehensive introduction. New York, NY: Routledge, 2008. xix, 440 s. ISBN 978-0-203-93626-9. infoDONNELLY, Jack. Universal human rights in theory and practice. 2nd ed. Ithaca: Cornell University Press, 2003. viii, 290. ISBN 0-8014-8776-5. infoBAEHR, Peter R. Human rights :universality in practice. 1st pub. Basingstoke: Palgrave, 2001. xii, 178 s. ISBN 0-333-96856-5. infoFIALA, Petr . Politická dimenze lidských práv. In HANUŠ, Jiří . Lidská práva. Nárok na obecnou platnost a kulturní diferenciaci. Brno: CDK, 2001. s. 40-55, 15 s. sborník. ISBN 80-85959-86-0. info

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Ľubomír Majerčík, LL.M.Mgr. Hubert Smekal, M.A., Ph.D.Mgr. et Mgr. Jakub FučíkMgr. Veronika Lapšanská