Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturální fondy EU - průřezová témata (EVS159)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS159 - Strukturální fondy EU - průřezová témata, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je vyučován na bakalářském stupni. Studenti si během kurzu rozvinou znalosti strukturální politiky EU a schopnost analyzovat finanční příležitosti ve věřejném a soukromém sektoru v České republice v období 2007-2013. Po absolvování kurzu budou studenti schopni připravit projektovou žádost v konkrétním operačním programu. Kromě toho budou schopni aplikovat základní pravidla projektového cyklu a projektového řízení a další praktické vědomosti týkající se finančních příležitostí fondů EU.

Osnova

0. Úvodní hodina1. Jak se orientovat v dotačních možnostech? Obecné povinnosti žadatelů a příjemců. Indikátory, horizontální témata, rizika. Kdo je a kdo není projektový manažer?2. Dotační tituly na úseku podnikání: programové dokumenty, veřejná podpora, elektronická žádost E-Account, měřitelné účinky a zdůvodňování vazeb. Role CzechInvest a dalších příspěvkových agentur. Výzvy a příklady z praxe.3. Dotační tituly na úseku rozvoje lidských zdrojů: programové dokumenty, veřejná podpora, elektronická žádost Benefit, měřitelné účinky a zdůvodňování vazeb. Výzvy a příklady z praxe.4. Problematika veřejných zakázek.5. Ostatní tématické operační programy. Stavební právo a dotace. Regionální operační programy: programové dokumenty, veřejná podpora, měřitelné účinky a zdůvodňování vazeb. Podpora cestovního ruchu, role ÚRR. Výzvy a příklady z praxe.6. Úvod do projektového řízení. Jak projekt udržet a neztratit? Zásady administrace projektů. Projektový tým, Publicita nebo reklama? Audit. Žádosti o platbu, výkazy a vedení dokladů.

Literatura

ŽÍTEK, Vladimír a Viktorie KLÍMOVÁ . Assessment of Public Programmes Co-Finenced from Structural Funds of EU for Support of Innovative Enterprise. In 4th International Conference for Young Researchers of Economics. Gödöllő: Szent István University, 2006. s. 331-338. ISBN 963-9483-67-2. infoBOLLEN, Frank. Managing EU structural funds :effective capacity for implementation as a prerequisite. Maastricht: European institute of public administration, 2001. vii, 44 s. ISBN 90-6779-156-3. infoBOLLEN, Frank, Ines HARTWIG a Phedon NICOLAIDES. EU structural funds beyond Agenda 2000: reform and implications for current and future member states. Maastricht: European institute of public administration, 2000. xvi, 231 s. ISBN 90-6779-142-3. infoEVANS, Andrew. The E. U. structural funds. 1. ed. Oxford: Oxford University Press, 1999. xxxix, 348. ISBN 0-19-826828-9. infoThe coherence of EU regional policy :contrasting perspectives on the structural funds. Edited by John Bachtler - Ivan Turok. 1st pub. London: Jessica Kingsley Publishers, 1997. 405 s. ISBN 0-11-702357-4. info

Požadavky

Veškeré informace k organizaci kurzu budou k dispozici ve studijních materiálech.

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Vít Dočkal, Ph.D.