Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná Evropská unie (EVS162)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS162 - Současná Evropská unie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je koncipován jako základní vhled do problematiky evropského integračního procesu. Vysvětluje politický vývoj EU, její instituce, politiky a rozšiřovací proces. Je určen studentům, kteří chtějí získat základní znalosti a souvislosti o této nadnárodní mezinárodní organizaci. Hlavním cílem předmětu je: porozumět základním mezníkům vývoje EU včetně aktuálního dění, analyzovat institucionální strukturu EU, získat znalosti o fungování zásadních politik EU a porozumět procesu rozšiřování ES/EU.

Osnova

Předmět je rozdělen do následujících blokůI. Dějiny evropské integrace, přehled základního smluvního rámce (Markéta Pitrová);II. Instituce EU, jejich fungování, rozhodovací proces (Petr Kaniok);III. Společné politiky, vybrané koordinované politiky, financování EU (Zdeněk Sychra);IV. Rozšiřování ES/EU, strategie a přístupy (Zdeněk Sychra)Přesný rozpis přednášek a bloků v rámci semestru, viz Interaktivní osnova předmětu.

Literatura

Lisabonská smlouva. On-line: http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:CS:HTMLPITROVÁ, Markéta a Petr FIALA . Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2009. 803 s. Evropská politika, číslo publikace: 300. ISBN 978-80-7325-180-2. info

Požadavky

! OBOR ( EVS ) && ! OBOR ( EVS1 ) && ! OBOR ( EVSC )Poskytuje základní informace o EU a je určen studentům politologie.

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Petr Kaniok, Ph.D.doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.PhDr. Zdeněk Sychra, Ph.D.Mgr. Kateřina Čechová