Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnější vztahy Evropské unie (EVS188)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS188 - Vnější vztahy Evropské unie, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předkládaného kurzu je seznámit studenty s rolí, kterou Unie ve světě hraje. Po historickém a institucionálním úvodu se kurz soustředí na vztahy s hlavními aktéry mezinárodního prostředí, jako jsou Spojené státy, Rusko či Čína a posléze na jednotlivé světové regiony (Latinská Amerika, Asie, Afrika). V druhé části kurzu je pak představena role EU v jednotlivých specifických oblastech – příspěvek Unie k bezpečnosti ve světě, environmentální snahy EU na globální úrovni, role EU ve světových ekonomických otázkách či působení Unie v oblasti rozvoje.Po absolvování kurzu by student měl být schopen chápat roli, kterou EU ve světě hraje a také porozumět limitům a nedostatkům zahraniční politiky EU.

Osnova

1. Vznik a vývoj zahraniční politiky EU (Evropská politická spolupráce, Maastrichtský chrám)2. Podoba zahraniční politiky EU po Lisabonské smlouvě (stávající institucionální struktura a fungování)3. Základní východiska pro jednání EU v mezinárodním prostředí (povaha zahraniční politiky, role členských států, silné stránky a nedostatky)4. Vztahy EU se zeměmi v blízkém sousedství (Evropská politika sousedství, Východní partnerství, Unie pro Středomoří)5. Vztahy EU s USA (politická a bezpečnostní rovina, TTIP)6. Vztahy EU a BRICS (specifické vztahy EU a Ruska, koherence BRIC, vztahy s jednotlivými dalšími státy)7. Vztahy EU s rozvojovými zeměmi ve světě (Asie, Latinská Amerika, Afrika)8. Rozvojová politika EU (základní východiska, fungování, cíle, efektivita)9. Společná bezpečnostní politika (NATO, role EU ve světové bezpečnosti)10. Role EU v otázkách demokracie a mezinárodního práva (EU a demokracie ve světě, lidská práva, přístup k multilateralismu)11. Politika životního prostředí ve vnějších vztazích EU (EU jako lídr v environmentálních otázkách, Kjótský protokol)12. Evropská unie jako aktér v rámci multilaterálních ekonomických vztahů (WTO, G-20, obchodní spory)

Literatura

SMITH, Karen Elizabeth. European Union foreign policy in a changing world. 3rd ed., fully rev. and expa. Malden: Polity Press, 2014. xiii, 292. ISBN 9780745664705. infoFRASER, Cameron. An Introduction to European Foreign Policy. Abingdon: Routledge, 2012. 320 s. 2. ISBN 978-0-415-59923-8. infoInternational relations and the European Union. Edited by Christopher Hill - Michael Smith. 2nd ed. New York: Oxford University Press, 2011. xxiv, 557. ISBN 9780199544806. infoCARBONE, Maurizio. The European Union and International Development: Politics of Foreign Aid. New York: Routledge, 2011. 192 s. ISBN 978-0-415-66396-0. info

Požadavky

Kurz je určen pro studenty bakalářského studia oborů EVS a MVZ.

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin HrabálekPhDr. Petr Suchý, Ph.D.