Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a metody výzkumu evropské politiky (EVS405)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS405 - Analýza a metody výzkumu evropské politiky, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Současný výzkum ve společenských vědách si zakládá na metodologické přesvědčivosti, což se vztahuje i na oblast evropských studií. Předmět „Analýza a metody výzkumu evropské politiky“ navazuje na kurz „Metodologie výzkumu politiky a mezinárodních vztahů“, který probíhal na bakalářském stupni studia. Cílem předmětu je seznámit studenty s konkrétními metodami výzkumu a připravit je na psaní odborných textů. Studenti si osvojí odbornou terminologii a porozumí logice výzkumu. Posluchači by se kromě návrhu a provedení výzkumu měli také naučit prezentovat svá zjištění.

Osnova

I. Případová studie a komparaceII. Obsahová analýzaIII. Diskursivní analýzaIV. Process tracingV. Interview jako pramenVI. Porozumění kvantitativnímu výzkumuVII. Design výzkumu a prezentace

Literatura

HIX, Simon a Bjørn HØYLAND. The political system of the European Union. 3rd ed. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2011. xiii, 400. ISBN 9780230249820. infoDRULÁK, Petr . Jak zkoumat politiku : kvalitativní metodologie v politologii a mezinárodních vztazích. Praha: Portál, 2008. 255 s. ISBN 978-80-7367-385-7. infoWays of knowing :competing methodologies and methods in social and political research. Edited by Jonathon Wayne Moses - Torbjrn L. Knutsen. New York: Palgrave Macmillan, 2007. xiv, 330 s. ISBN 978-0-230-51665-6. infoSCHUBERT, Klaus a Petr FIALA. Moderní analýza politiky :uvedení do teorií a metod policy analysis. 1. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2000. 170 s. ISBN 80-85947-50-1. info

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Vít Hloušek, Ph.D.PhDr. Petr Kaniok, Ph.D.Mgr. Petra Kuchyňková, Ph.D.doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.Mgr. Hubert Smekal, M.A., Ph.D.PhDr. Zdeněk Sychra, Ph.D.