Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní revize EU (EVS412)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS412 - Ústavní revize EU, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na studium a analýzu základních ústavních revizí Evropské unie. V úvodu kurzu budou studenti seznámeni s problematikou konstitucionalizace a teoretickým zakotvením dané problematiky. Následně budou zkoumány jednotlivé smluvní revize s důrazem na důvody a okolnosti jejich vzniku, obsah a případné dopady. Cílem kurzu je porozumění konstitučním revizím EU a interpretování progrese jednotlivých smluvních dokumentů. Studenti budou schopni pracovat s oficiálními dokumenty EU. Podrobnosti kurzu jsou vedeny v Interaktivní osnově.

Osnova

ÚvodProces konstitucionalizace v EU a jeho význam. Jaké rozeznáváme ústavy? Jaké prvky mají zkoumané dokumenty? Historie ústavních zásahů a význam dokumentů. Způsob přípravy ústavních dokumentů. Charakteristiky rozdílů, výhody a nevýhody postupů.Analýza textů I.Procesy, motivace a mandát vzniku a obsah následujících dokumentů: Návrh Smlouvy zakládající EPS, Smlouva o Evropské unii 1984 – federalistický ústavní projekt. Analýza textů.Analýza textů II.Procesy, motivace a mandát vzniku a obsah následujících dokumentů: Projekt zjednodušení smluv Institutu ve Florencii, Smlouva o ústavě pro Evropu 2003. Analýza textů.Analýza textů III.Procesy, motivace a mandát vzniku a obsah následujících dokumentů: Smlouva o ústavě pro Evropu 2004 a Lisabonská smlouva.Průřezové zkoumání konstitučními dokumenty I.struktura dokumentu a charakter textu, základní cíle a základní hodnoty (obranné a kontrolní mechanismy), zdroj legitimity dokumentu, proces ratifikace dokumentu, způsob novelizace dokumentu, postavení evropského práva a institucí.Průřezové zkoumání konstitučními dokumenty II.vztah mezi Společenstvími (EU) a novou entitou, vazby na mezinárodní organizace, proces ukončení smluvního vztahu/možnost vyloučení člena, rozšíření členské základny, postavení národních parlamentů, finanční příjmy.Průřezové zkoumání konstitučními dokumenty III.rozhodovací mechanismy a fungování orgánů, rozložení vlivu členů, ne/závislost nadnárodní autority, kompetence a legislativní nástroje, rovnováha moci – nezávislost institucí, kompatibilita funkcí.

Literatura

SYLLOVÁ, Jindřiška, Lenka PÍTROVÁ a Magdaléna SVOBODOVÁ. Ústava pro Evropu. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 2005. xxvii, 730. ISBN 80-7179-900-9. infoKRÁL, David, Lenka PÍTROVÁ a Ivo ŠLOSARČÍK. Smlouva zakládající Ústavu pro Evropu :komentář. Praha: Institut pro evropskou politiku Europeum, 2004. 105 s. ISBN 80-903237-3-1. infoPITROVÁ, Markéta . Konventní proces a vytváření ústavní smlouvy. Politologický časopis, Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2007, XIV, č. 4, s. 283-303. ISSN 1211-3247. infoPITROVÁ, Markéta . Evropská ústava: institucionální návrhy a jejich důsledky. Politologický časopis, Brno: MPÚ, 2003, X, č. 4, s. 315-337. ISSN 1211-3247. info

Požadavky

Kurz je vhodný jako rozšíření znalostí o "ústavních modifikacích" smluv EU. Přepokládá intenzívní spolupráci studentů formou zpracovávání textů smluv v podpobě referátů. Cílem kurzu je diskuse nad jednotlivými verzemi a především sledování vývojové linie a srovnání verzí.

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.