Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Negociační techniky pro jednání Rady EU – praktická příprava na zastupování členské země ve strukturách EU (EVS431)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS431 - Negociační techniky pro jednání Rady EU – praktická příprava na zastupování členské země ve strukturách EU, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz má za cíl přiblížit studentům praktické aspekty negociačních technik (vč. strategie, taktiky a lobbyingu) v rámci jednání Rady ministrů EU, a to na všech příslušných úrovních (tj. pracovní, Coreper, Rada ministrů) a včetně otázek přípravy a koordinace na národní úrovni.Je založen na praktických zkušenostech získaných během příprav a realizace předsednictví České republiky v Radě EU, zejména s ohledem na procesní stránku fungování EU z pohledu předsedající země. V průběhu kurzu by si studenti měli prakticky vyzkoušet některé nejdůležitější aspekty reprezentace a vyjednávání v EU – tj. předsedání, prezentace, hledání kompromisu, negociace, vytváření aliancí a hledání partnerů, apod. Polovina vyučovaných bloků tedy bude zaměřena na seznámení studentů s danou problematikou, druhá polovina na interaktivní, praktická cvičení, která mají za cíl rozvinout dovednosti důležité pro reprezentaci a negociace na úrovni EU.

Osnova

Obsah (náplň blokové výuky):1. blok – celodenní setkání v 1.pol.semestru Seznámení se s cílem a průběhem kurzu Seznámení se studentů s přednášejícím, přednášejícího se studenty a diskuse k očekávání studentů od kurzu Úvodní vstup přednášejícího: představení kontextu dané problematiky, souvislosti s přípravou a realizací předsednictví v Radě EU – jaké jsou jednotlivé úkoly a role předsedající země, včetně přípravy na naplnění této role (interaktivní přístup, diskuse k otázkám formulace priorit, přípravy akcí, zvládnutí procesní stránky předsednictví, spolupráce v Triu, rozvoj lidských zdrojů) + diskuse a praktická cvičení k vybraným souvisejícím otázkám SIMULACE jednání I. Zadání dílčích úkolů2. blok – Celodenní setkání ve 2.pol. semestru Prezentace – dle zadání z předešlého bloku Simulace II. a III.Praktické aspekty zvládnutí negociací na úrovni EU: předsedání, hledání kompromisu, přesvědčování, krizová komunikace, koalice Závěrečné praktické cvičení: simulace jednání pracovní skupiny Rady EU: studenti se rozdělí do příslušných rolí: členské země, EK, předsedající, GSC a na praktickém příkladu se pokusí plnit role daného aktéra dle určeného zadání Závěrečný test Ukončení kurzu – závěrečná diskuse se studentyLiteratura a zdroje:Níže je přehled povinné a doplňkové literatury. Navíc budou v elektronické podobě studentům dány vybrané další dokumenty důležité pro nastudování dané problematiky (např. jednací řád Rady, příručka pro předsedající, praktické podklady k otázce negociací, vybrané kapitoly diplomacie a protokolu, aj.).Rozsah povinné literatury je cca 350 stran.Studenti by se měli aktivně zapojit do výuky a k jednotlivým průběžným úkolům vyhledávat další související podklady nutné pro vypracování úkolů (především na internetu). Přednášející bude v této věci studentům k dispozici.

Literatura

povinná literaturaKANIOK, Petr . Předsednictví Rady EU: příběh půlstoletí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2008. 170 s. Monografie. ISBN 978-80-210-4765-5. infoZBÍRAL, Robert. Teorie a praxe vyjednávání v Radě Evropské unie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Mezinárodní politologický ústav, 2008. 215 s. ISBN 978-80-210-4806-5. infoDOČKAL, Vít , Petr FIALA , Markéta PITROVÁ a Petr KANIOK . Česká politika v Evropské unii - Evropský integrační proces a zájmy České republiky. 1. vyd. Brno: Mezinárodní politologický ústav, 2006. 216 s. ISBN 80-210-4076-9. infodoporučená literaturaParticipation and Policy-Making in the European Union / Edited by Helen Wallace. -- Oxford : Clarendon, 1997. -- 24, 280 s., ISBN 0-19-828060-2Michelle Cini: European Union politics, 2nd ed. -- Oxford : Oxford University, 2007. -- xxiii, 496 s., ISBN 978-0-19-928195-4 – kapitola k~otázkám Rady EU

Požadavky

Nutná je znalost vývoje integračního procesu, institucí, práva a politik EU

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Leona Gergelová Šteigrová, Ph.D.