Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lisabonská smlouva krok za krokem (EVS436)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EVS436 - Lisabonská smlouva krok za krokem, Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz má zaplňovat dosavadní mezeru ve výuce EVS. Cílem kurzu je detailně poznat aktuální primární právo EU, dokázat se v něm orientovat a posoudit posun mezi jednotlivými smluvními revizemi v konkrétních otázkách. Kurz je postaven na práci s konsolidovaným zněním smluv.

Osnova

Úvod - schvalování smlouvy, ratifikace atd.preambule,instituce,posílená spolupráce, flexibilita,vystoupení z EU,opt-outs ze smlouvy,charta základních práv,vnější vztahy,atd.Pro přesnější strukturu kurzu sledujte Interaktivní osnovu v IS.

Literatura

povinná literaturaPÍTROVÁ, Lenka. Když se řekne Lisabonská smlouva-- :perspektiva fungování Evropské unie podle nového smluvního rámce. Vyd. 1. Praha: Odbor informovaní o evropských záležitostech, Úřad vlády České republiky, 2008. 156 s. ;. ISBN 978-80-87041-48-2. infoLisabonská smlouva :konsolidovaný text Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie ve znění Lisabonské smlouvy. Edited by Alexandr Vondra. [Praha]: Odbor pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky, 2008. 508 s. ISBN 978-80-87041-38-3. info

Požadavky

Předmět bude realizován blokově, jako podvečerní soustředění v druhé polovině semestru. Studenti budou samostatně zpracovávat témata charakteristická pro Lisabonskou smlouvu a integrační posun. Následně budou témata prezentována a diskutována.Předpokládá se aktivní práce s textem Lisabonské smlouvy - vlastní text, kam možno zanášet poznámky, je výhodou.

Garant

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Markéta Pitrová, Ph.D.